НОВИНИ

Здравното министерство се споразумя с медиците от "Пирогов"

Цанка Николова
от Цанка Николова
17:40, 21.07.2021 (обновена)
Чете се за: 04:00 мин.
Още
Слушай новината

По инициатива на Българския лекарски съюз лекари от "Пирогов" се срещнаха със здравното министерство. Срещата е довела до обединение около 4 точки.

И двете страни - и лекарите от "Пирогов", и представители на здравното министерство са изказали съжаление за разменените нелицеприятни реплики и създалото се напрежение. След срещата стана ясно още, че установените от Националната здравноосигурителна каса административни нарушения ще бъдат разгледани от компетентните органи.

"Преди те да се произнесат обаче не може да се каже дали лекарите от "Пирогов" имат вина", отбеляза председателят на Българския лекарски съюз р Иван Маджаров.

И допълни:

"Почти 100% или 99% от нещата, които се изговориха в публичното пространство, практически не отговарят на истината. Те по-скоро опетняват името и на едната, и на другата страна".

Д-р Маджаров заяви, че доверието към лекарите в най-голямата спешна болница у нас не е загубено. Всички се обединиха около факта, че е необходима реформа в здравеопазването, която по думите му да намали възможността за недоразумения и обвинения към лекарите.

"Тънка е струната, по която вървим. Имаше много нерви, имаше много ситуации, като в крайна сметка останаха наранени едни добре работещи специалисти", допълни д-р Иван Маджаров.

От "Пирогов" признаха, че са удовлетворени от факта, че са отпаднали лансираните съмнения за нарочни злоупотреби.

Д-р Камен Данов от "Пирогов" е помолил служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров да предложи пълна промяна в системата на клиничните пътеки. По думите му би било добре всяка една дейност да бъде остойностена, а по този начин и лекарският труд. Анализ на предишни предложения за реформи на днешната среща не е правен.

От здравното министерство заявиха, че срещата е била полезна най-вече да се успокоят лекарите в "Пирогов". Идеята е била именно тази - да няма съмнение, че лекарите трябва да вършат основно своята лекарска работа.

На масата са били поставени предложения, които са част от една бъдеща реформа - за какъв период и колко дълбока да бъде, е въпрос на сериозни анализи, уточни зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов.

"При тази пандемия, при наличието на една или две пътеки се оказват луфтове в законодателството и е възможно да се помисли, след като се дадат достатъчно доказателства за това да се отворят и още такива. Действително така и за лечението на последствията от коронавируса", подчерта д-р Златанов.

И допълни:

"Лекарите трябва да се чувстват действително спокойни, когато лекуват, и да са лекари. Най-последното нещо, което да бъде в тяхна тежест, е административни пречки и задачи. Лекарят не е там, за да е администратор, а голяма част от времето - даже цялото, трябва да бъде насочено към пациента и към лечение на заболяването. Други структури да се занимават с административните дейности на всяко едно лечебно заведение.

По думите му реформата трябва да бъде насочена към това да освободи цялото време на лекаря, за да може той да бъде до пациента и да го лекува качествено. Тя трябва да бъде цялостна, а не на парче.

Всички лекари ще се запознаят с точките. Тогава ще стане ясно дали ще продължат и протестите на медиците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Облякоха" дървета в Морската градина в Бургас в стари дрехи
"Облякоха" дървета в Морската градина в Бургас в стари дрехи
В Благоевградско 100-годишен юбилей празнува баба Елена
В Благоевградско 100-годишен юбилей празнува баба Елена