НОВИНИ

Партиите единодушни: Този път трябва да има редовен кабинет

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
17:22, 21.07.2021 (обновена)
Чете се за: 06:05 мин.
Политика
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

Всички партии в 46-ия парламент са единодушни, че този път трябва да има редовен, стабилен кабинет. Президентът Румен Радев заяви, че няма да бави връчването на мандата. В същото време победителите от "Има такъв народ" потвърдиха, че ще приемат мандата и ще подходят максимално отговорно към съставянето на кабинет в диалог с партиите "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!". В предаването "Още от деня" тази вечер Георги Свиленски от парламентарната група на БСП за България каза, че имат покана за разговор от страна на ИТН.

В първия ден на 46-ия парламент президентът Румен Радев не отправи послание от трибуна в пленарната зала. Пред журналисти припомни, че очаква да бъде създадено стабилно правителство.

"Аз съм убеден, че политическите партии в парламента ясно съзнават своята отговорност да излъчат редовен кабинет, това е най-важното към момента. България не може да си позволи да пилее повече историческо време. Трябва да имаме кабинет и то кабинет и широка парламентарна подкрепа. Днес е денят на надеждата, който всички очаквахме", каза президентът Радев.

Служебният премиер очаква час по-скоро формиране на постоянен кабинет. Засега не коментира дали в него може да има министри от служебния кабинет.

"За личности не мога да говоря, мисля, че това, което очакваме в момента, е правителството да бъде създадено на база на приоритети, на базата на програма, на базата на това, което е важно за българските граждани и за бъдещето на България", каза служебният министър-председател Стефан Янев.

Управляващата партия "Има такъв народ" направи, както и обеща вече, да заявява какво ще прави в парламента и където му е мястото.

"Самия факт, че тук присъства МС за разлика от миналия път означава, че хората, които в момента стоят тук, не се срамуват да застанат пред нас. Когато президентът Първанов, ааа... когато президентът Радев даде мандат, ние ще предложим кабинет. В следващите 14 - 15 дена, ако предварително заявените декларации за промяна на държавата, а не за желание за постове са верни, би трябвало да има правителство. Ако няма - вероятността да отидем на предсрочни избори е голяма", каза Тошко Йорданов от "Има такъв народ".

От ГЕРБ заявиха, че ще бъдат силна опозиция, но не на управляващите, а на хаоса и бездействието. Потвърдиха, че няма да подкрепят кабинет без да е ясно кой носи политическа отговорност, защото знаят, че завършват с крах.

"След провала на 45-ия парламент да излъчи управление на страната сме изправени пред възможността България да се управлява от мнозинства по интереси, в които отговорността за управлението на страната няма да се носи от политическо лидерство. България е имала такъв тип кабинети на Беров и на Орешарски", каза председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

От БСП поискаха стабилно правителство и препотвърдиха казаното от тях , че са готови да правят кабинет , ако се стигне с мандат до тях.

"Ако първите два мандата не успеят и ако президента реши да връчи третата последна възможност на нас да предложим приоритети върху които да стъпим - прозрачни разговори за тя , създаване на кабинет, в който да бъдат поканени и министри от служебния кабинет и да гарантираме стабилност на държавата и сигурност на хората", каза председателят на БСП Корнелия Нинова.

От "Демократична България" очакват разговорите с "Има такъв народ". Готови са за диалог по приоритетите си.

"Защото вярваме, че всеки тук е патриот, че всеки тук е готов. България да тръгне напред и водени от тази вяра, ще разговаряме с всички. В дух на диалог върху тези приоритети ние ще търсим управление и нека се опитаме да го направим, както се казва "Господ да ни е на помощ"", каза Христо Иванов от "Демократична България".

ДПС не изключиха управление на малцинството, но при условие на уважение и диалог.

"Ако заменим едно безвремие с друго безвремие, няма смисъл да си губим времето. Ако вместо от джипката от телевизора чакаме какви са постиженията на управляващите, няма смисъл да си губим времето. И всички, които поемат управлението, трябва да знаят - няма време", каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Сменилите името си като парламентарна група на "Изправи се БГ! Ние идваме!" са готови на разговори за кабинет.

"И нека се знае, че в мига, в който някой се обърка, че тук сме за реалити формат, че тук сме за социален експеримент, че тук сме за Фейсбук или за телевизията "прави силата". За тънки партийни сметки, за подмяна, за партиен инжинеъринг, ние ще излезем на площадите", каза председателят на "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова.

Кога ще започнат разговорите между партиите за правителството и колко прозрачни ще бъдат те, предстои да разберем.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отново джипове по пътя към Рилските езера
Отново джипове по пътя към Рилските езера
Две нови предавания за Олимпийски игри Токио 2020 по БНТ
Две нови предавания за Олимпийски игри Токио 2020 по БНТ