НОВИНИ

"Облякоха" дървета в Морската градина в Бургас в стари дрехи

bnt avatar logo
от БНТ
17:50, 21.07.2021
Чете се за: 03:42 мин.
Още
Слушай новината

Нова арт инсталация в Бургас пропагандира срещу "бързата мода". Десетки дървета в Морската градина са "облечени" в стари и непотребни дрехи. Основната идея на инициативата е да покаже вредата от "бързата мода", а "прегръдките" за дърветата носят екологични и социални послания.

Стари дрехи превърнаха близо 20 дървета в Морската градина в Бургас в цветни феерии. Идеята хрумва спонтанно на младия артист Божана Славкова. Каузата ѝ "Прегърни природата" повдига важни въпроси за така наречената "бърза мода", сечта на градски дървета и гори, както и екологичните проблеми.

"През 2018 година, когато бяха протестите за Пирин, тогава много дървета бяха застрашени и реших, че трябва с изкуство да се каже "Пазете дърветата!", споделя Божана Славкова.

До арт инсталацията има поставени табелки, които дават информация що е то "бърза мода". Всъщност "бързата мода" представлява евтините дрехи, които големите марки продават. Проблемът е в това, че всекидневното им производство е опасно за природата. За сравнение - преди е имало два модни сезона - пролет-лято и есен-зима, а сега - 52, тоест всяка седмица.

Оказва се, че модната индустрия е вторият най-голям замърсител на Земята. Ако си купуваме по-малко дрехи и такива, които са произведени с грижа за природата, можем да променим много неща, убедени са експерти.

"Примерно памукът - при него най-много пестициди от всичките култури се използват и това много разрушава Земята, също влияе зле на човешкото здраве, много вода се замърсява, влияе на климатичните промени. Просто една огромна индустрия, която иска само да расте, расте, расте, а понякога нещата трябва да спрат, защото вече има прекалено много дрехи и те даже се изхвърлят по бунищата", допълва Божана Славкова.

Арт инсталацията е артистичен похват, който включва обличане на елементи от градската среда в изплетени специално за тях "дрешки", в случая дърветата. В благородната кауза се включват стотици доброволци от цялата страна. И успяват да превърнат старите си блузи и пуловери в облекла за природата.

"Аз много се вдъхнових от гледането на снимки на известни артисти, които са украсявали огромни сгради, пътища, коли", разказва Симона Славкова.

Всяко дърво има своя тематика.

Дрехи, обувки и домакински текстил са отговорни за замърсяване на водите, емисии на парникови газове и купища отпадъци. За текстилното производство са необходими голямо количество вода и земя за отглеждане на памук и влакна.

По данни на Европейския парламент, за да се направи само една памучна тениска, са необходими около 2 700 литра вода - това е количеството, което човек потребява за две години и половина.

Вижте повече във видеото.

Автор: Елеана Цанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
46-ото Народно събрание започна работа близо 100 дни след клетвата на предходния парламент (Обзор)
46-ото Народно събрание започна работа близо 100 дни след клетвата на предходния парламент (Обзор)
Здравното министерство се споразумя с медиците от "Пирогов"
Здравното министерство се споразумя с медиците от "Пирогов"