НОВИНИ

Коментар на президента и на служебния премиер за доклада на Брюксел

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:00, 21.07.2021
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът и служебният премиер коментираха доклада на ЕК относно върховенството на закона в ЕС.

Сред посочените проблеми са отчетността на главния прокурор и съставът на ВСС. От Брюксел оценяват и окончателните присъди за корупция на високо равнище остават малко.

ЕК публикува годишния си доклад за върховенството на закона в ЕС

"Тревожните констатации и от страната, и от чужбина за състоянието на правосъдието, борбата с корупцията, медийната среда трябва най-сетне да доведат до промени. Що се отнася до вчерашните коментари на спецпрокуратурата. Ние очакваме спецпрокуратурата да борави с факти, а не да съчинява приказки", каза президентът Румен Радев.

"Този доклад, който вчера получихме, за съжаление отстъпва от докладите, които вече сме имали по мониторинга. Определено е по-лош и негативен", коментира вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Това, което беше заявено по отношение на необходимостта от съдебна реформа, е нещо, което всички българи очакваме и не случайно почти всяка година не сме изненадани от критиките в докладите, които идват от ЕК", смята служебният премиер Стефан Янев.

Асоциацията на прокурорите: Прокуратурата е трън в очите на представители на политическата класа

На този фон в писмо до медиите от Асоциацията на прокурорите в България изразяват тревога, че върховенството на закона у нас е застрашено. Коментират, че през последните дни редица политически фигури налагат на обществото намерение да изведат държавното обвинение от съдебната власт, а "независимата прокуратура се явява трън в очите на някои представители на политическата класа". Те наричат и внесеното във Висшия съдебен съвет искане за отстраняване на главния прокурор - опит за дестабилизиране на съдебната власт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар горя в столичния квартал "Дружба 2" (Видео, снимки)
Пожар горя в столичния квартал "Дружба 2" (Видео, снимки)
Свиленски: Поканата за среща от ИТН показва желание за диалог
Свиленски: Поканата за среща от ИТН показва желание за диалог