НОВИНИ

ЕК публикува годишния си доклад за върховенството на закона в ЕС

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
07:30, 20.07.2021 (обновена)
Чете се за: 02:50 мин.
Европа
Слушай новината

Европейската комисия представя днес докладите за върховенството на закона в държавите от Европейския съюз. Докладите се изготвят за втора поредна година и представят състоянието на правосъдната система, борбата с корупцията, медийната свобода и плурализъм и взаимодействието между институциите.

България и Румъния са единствените държави в ЕС, който освен чрез този документ, са обект на наблюдението и чрез Механизма за сътрудничество и проверка.

В миналогодишния доклад за България се посочва необходимостта от “ефективна отчетност и наказателната отговорност на главния прокурор”, който според Брюксел има значителни правомощия. Еврокомисията смята, че комбинацията от правомощията и позицията на главния прокурор оказва влияние, тъй като той може да отмени или измени всяко решение, взето от друг прокурор и може да командирова прокурори без тяхното съгласие.

Същият проблем беше изтъкнат и в последния доклад от Механизма за сътрудничество и проверка.

Представител на ЕП каза пред Европарламента миналата седмица, че България все още не е изпълнила изискванията за въвеждането на отчетност на главния прокурор.

В доклада за страната ни за миналата година се казва още, че липсват резултати в борбата с корупцията, което е довело до протести и че общественото доверие в институциите за борба с корупцията е много ниско.

Брюксел е обезпокоен от липсата на прозрачност по отношение на собствеността върху медиите, както и атаките и нападенията срещу журналисти. Еврокомисията смята за проблемни и лобирането и непрозрачността на законодателния процес у нас.

С голям интерес се окачват днес докладите за Унгария и Полша. Състоянието на правовата държава и медийната свобода и в двете страни е обект на постоянни критики от страна на Брюксел през последните години.

Очаква се и днес Брюксел да потвърди липсата на напредък в борбата с корупцията в Унгария, както и наличието на клиентелизъм, нерегламентирани връзки между бизнеса и политиката и конфликт на интереси в публичната администрация на високо вино.

Критиките към държавите, свързани с правовата държава, могат да доведат и до финансови санкции срещу тях и спиране на евросредства, след като Брюксел обвърза усвояването на пари от евробюджета със спазването на принципите на върховенство на закона. Първите случаи се очакват още през есента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мюсюлманите празнуват Курбан байрам
Мюсюлманите празнуват Курбан байрам
Очевидци на инцидента с блъснатото дете в Братаница: Линейката дойде след повече от 30 минути
Очевидци на инцидента с блъснатото дете в Братаница: Линейката дойде след повече от 30 минути