НОВИНИ

"Екзакта рисърч": 3/4 от хората имат доверие на радиото и телевизията

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:19, 21.07.2021
Чете се за: 02:57 мин.
Общество
Слушай новината

Телевизиите са основните медии, от които хората се информират по време на предизборните кампании и изборите, сочи изследване на "Екзакта рисърч" направено по поръчка на Съвета за електронни медии.

3/4 от хората имат доверие на традиционните медии - радио и телевизия, и една четвърт на базираните изцяло в интернет сайтове и портали.

И още нещо интересно - повече от половината от анкетираните смятат, че в изборния ден трябва да се обявяват прогнозни резултати от екзитпол проучванията преди затварянето на изборните секции.

От "Екзакта рисърч" изследват аудиторията два пъти - първият е в седмицата преди изборите на 4 април, а вторият в седмицата преди изборите на 11 юли. Двете изследвания са правени с една и съща извадка и резултатите са съпоставими.

И в двете кампании около 3/4 от хората са се информирали основно от телевизиите. Второто и третото място са оспорвани. Преди изборите през април социалните мрежи Фейсбук, Туитър и Инстаграм водят пред интернет сайтовете и порталите на медии. Позициите се обръщат преди изборите през юли.

"Има движение, има промени, но има и една много висока устойчивост на потребление на информация, когато става дума за избори. Водещи са три големи телевизии. И ролята на телевизиите е определяща - водеща. Това е основната медия, от която хората научават за предизборните събития", казва Лидия Йорданова от "Екзакта рисърч".

Традиционните медии се оказват предпочитани и за проследяването на събитията в хода на изборния ден. Като близо 73% посочват, че се информират от телевизионни медии и радиа. А малко над 1/5 търсят информация в интернет. Телевизиите се оказват водещи и по доверие в периода на предизборната кампания.

Преди изборите на 4 април недоверие към тези медии са изразили малко над 13% от анкетираните, а преди изборите на 11 юли този дял е намалял до 10,9 процента.

"Смятам, че резултатите от това изследване ще бъдат полезни както за електронните медии, така и за зрителите и най-вече за политиците, които ще разберат всъщност колко много дават медиите за техния избор", каза председателят на СЕМ Бетина Жотева.

Близо 51% от анкетираните казват, че медиите трябва да оповестяват междинни данни от екзитпол изследванията на социолозите преди края на изборния ден. 56% пък се интересуват от междинните резултати в деня на вота.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две коли се блъснаха челно на пътя Симитли - Разлог
Две коли се блъснаха челно на пътя Симитли - Разлог
Пожар горя в столичния квартал "Дружба 2" (Видео, снимки)
Пожар горя в столичния квартал "Дружба 2" (Видео, снимки)