НОВИНИ

Откриват нов завод за електрически велосипеди в Пловдивско

bnt avatar logo
от БНТ
20:40, 21.07.2021
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

България е на път да се превърне в най-големият производител на електрически велосипеди в Европа. Инвестицията е за 60 милиона лева, а новото предприятие в Тракия икономическа зона ще осигури над 1000 работни места.

Площта на новата база е над 130 дка и трябва да бъде завършена през 2023 година. Инвестицията е партньорство между пловдивски производител на велосипеди и австрийска компания за мотоциклети. Електрическите байкове се оказват най-бързоразвиващата се пазарна ниша в Европа.

"Издържливостта на велосипеда зависи от начина на каране, но обикновено да се изминат 80 километра не би трябвало да е никакъв проблем", каза директорът на австрийската компания за мотоциклети Щефан Пиерер.

Според служебния министър на икономиката Кирил Петков инвеститорите могат да привлекат още повече предприемачи.

"Супер висока добавена стойност, всичко се произвежда тука, високи заплати във фабриката. И въпросът на държавата и на правителството е как да помогнем тази история да се случи по-бързо. Току-що си говорихме, казах: Кой ви е вашият ключов доставчик, да видим ако един от големите им клиенти е вече тука, дали те не искат да отворят фабрика, за да могат да продават директно", обясни министър Петков.

Сегашната инвестиция ще осигури нови 1000 работни места.

"Следващите десет години ние ще произведем над 3 милиона ибайка съвместното дружество и ще експортираме над 5 милиарда евро велосипеди за света", обобщи Максим Митков, който е собственик на компанията за производство на велосипеди.

"Ако успеем по този начин само 15 процента от компаниите ни да достигнат техните успехи, икономиката на България ще се удвои", допълни министър Петков.

От компанията за мотоциклети обявиха, че вероятно ще преместят у нас и други свои производства.

Репортер: Нели Ангелова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пуснаха от ареста бившия шеф на ДАНС
Пуснаха от ареста бившия шеф на ДАНС
Филипинският кораб със заразените моряци напуска бургаското пристанище днес
Филипинският кораб със заразените моряци напуска бургаското пристанище днес