НОВИНИ

Банкови продукти ще помагат на засегнати от ковид компании

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
21:32, 21.07.2021
Чете се за: 04:25 мин.
У нас
Слушай новината

Две от международните банки, в които България е акционер, също разработват продукти, с които могат да помогнат на засегнатите от пандемията компании. Черноморската банка за търговия и развитие предлага допълнителни гаранции, а Международната банка за икономическо сътрудничество е готова също да създаде кредитни пакети за малки и средни компании.

Черноморската банка за търговия и развитие вече е била потърсена от българското правителство, за да подкрепи мерките за излизане от кризата на засегнатите компании.

"Имаме балансирано портфолио в България. Интересуват ни проекти в енергийния сектор, хранително-вкусовата индустрия, както и инфраструктурни. Но все пак искам да кажа, че ние сме международна финансова институция, ние не финансираме ресторанти, кафета или други търговски обекти. Идеята е да предложим гаранции - като по този начин подкрепим търговските банки при отпускане на кредити. Планът е да предоставяме гаранции паралелно с националния гаранционен фонд и с Българската банка за развитие, смятам, че това може да донесе наистина реална подкрепа за малките и средни предприятия", обясни директорът на Черноморската банка за търговия и развитие Дмитрий Панкин.

За кредитната институция няма значение какви са предприятията.

"Това е въпрос към търговските банки, различните критерии като брой заети или обем на производство. Ние предлагаме гаранции за цялостното портфолио, не гледаме индивидуално всеки проект", каза още Панкин.

Банката, разбира се, има и основна целева група на финансиране, а именно - средно големите предприятия.

"Достъпът до изгодни кредити не е проблем в страни, които са членки на Европейския съюз: като Румъния, България, Гърция, проблемът е да се изработят проекти, да се анализират рисковете. Това са приоритетите ни за идващите години, да развиваме капацитета си в посока да помогне на компаниите да развиват проектите си", допълни Панкин.

Едно от най-големите предизвикателства, но в същото време и интересен сектор за инвестиране е енергетиката и по-точно инвестициите в зелена енергия. Към този сектор са насочени и усилията на Международната банка за икономическо сътрудничество.

"Говорейки за приоритетните сектори в България, това са първо енергийният сектор, към този момент ние имаме много добри клиенти, работим с "Овергаз", "Булгартрансгаз", които правят инвестиции в изграждане на инфраструктурни проекти. За България вярваме, че инфраструктурата е многообещаващ сектор, развитието на дигитализацията, инвестицията в човешки ресурси, научни изследвания също е много атрактивен пазар", обясни управителят на Международната банка за икономическо сътрудничество Денис Иванов.

Банката обмисля и специални продукти за малки и средни компании, които се нуждаят от подкрепа след началото на кризата, причинена от коронавируса.

"Разбира се, малките и средни предприятия също са един от приоритетите ни в контекста на пандемията, много е важно да се развиват малките и средни предприятия, подобна практика вече развиваме в други страни членки на банката, например в Монголия", допълни Иванов.

Банката има сключено споразумение и с Българската банка за развитие.

"Имаме специални продукти за компаниите, засегнати от ковид кризата, особено насочени към секторите, които са най много засегнати от ковид - медицинския сектор, застрахователния сектор, а също така останалите институции, които не са свързани с националните програми за възстановяване", каза още Иванов.

В същото време продължават проектите за подкрепа на бизнеса у нас от Българската банка за развитие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евростат: България и Италия с най-малко затлъстяло население в ЕС
Евростат: България и Италия с най-малко затлъстяло население в ЕС
Все повече домакинства и фирми инвестират в соларни системи
Все повече домакинства и фирми инвестират в соларни системи