НОВИНИ

Все повече домакинства и фирми инвестират в соларни системи

bnt avatar logo
от БНТ
21:15, 21.07.2021
Чете се за: 06:07 мин.
У нас
Слушай новината

Доскоро инвестицията в соларни системи за дома се смяташе за скъпоструваща екзотика. Но в последните години все повече домакинства и фирми започнаха да инвестират в произвеждането на зелена енергия, за да спестяват основно от сметките за електричество. Варненската компания NENCOM, която е специализирана в изграждането на слънчеви електроцентрали и системи за съхранение на енергия, споделят, че подобна инвестиция започва да се изплаща след поне 6 години.

Компанията NENCOM е основана през 2013 година от ентусиасти, решили да оползотворяват слънчевата енергия. В началото започнали с инсталиране на слънчеви колектори за гореща вода, но в последните години се занимават само с фотоволтаични системи. Казват, че слънчевите електроцентрали помагат на хората да намалят значително сметките си за ток или напълно да отпаднат.

"Произведената от слънцето енергия може да захранва всякакви електроуреди без значение. Правим централи монофазни, трифазни, правотокови, комбинирани с всякаква мощност", обясни Ненко Джамджиев, който е съсобственик и управител на фирмата.

Варненската компания изгражда три вида фотоволтаични системи за потребителите - мрежови, автономни и хибридни.

"Мрежовите системи нямат акумулатори и могат да работят само при наличие на мрежа. Приоритетно се използва слънчева енергия. Такива системи са подходящи, когато има дневна консумация, което е особено изгодно за бизнес обекти: магазини, офисни сгради и производство. Автономните системи не са вързани към мрежата и задължително имат акумулаторни батерии. Основните клиенти са фермери и хора, които искат да живеят по-далече от градовете. Хибридните системи съчетават възможностите на мрежовите и автономните, вързани са към мрежата, но имат и акумулаторни батерии. При отпадане на мрежа, системата продължава да работи без прекъсвания, което е особено важно за производствени предприятия", каза Роман Рубанович, съсобственик и маркетинг директор на фирмата.

Собствениците на големите фотоволтаични централи могат да продават произведената електроенергия на енергодружествата.

"Малките централи до 30 киловата, които отговарят на определени условия, продават произведената енергия на енергодружествата на преференциална цена. Тази цена се променя всяка година", коментира Ненко Джамджиев.

Преференциалната цена се определя от Комисията за енергийно и водно регулиране.

"Преди 10 години цената беше 700 лв за мегаватчас, а сега тя е 160 лева за мегаватчас", допълни Джамджиев.

Варненската компания изгражда електроцентрали за клиенти в България и чужбина. Притежава и собствени, които захранват пазара с електричество. Специалистите обясниха как соларните панели произвеждат електроенергия за нуждите на битовите потребители и фирмите.

"Фотоволтаичните модули произвеждат прав ток, който стига до инвертора и се преобразува в променлив ток. Променливият ток се отдава в общата мрежа чрез специален електромер", обясни Джамджиев.

Преди две години Иван Лефтеров решава да инвестира в изграждане на слънчева електроцентрала в дома си. Така мъжът прави първата крачка към енергийната независимост на домакинството си и веднага усеща разликата. Слънчевата енергия намалява разходите му за ток, а сметките за електричество са 4-5 пъти по-ниски.

"В момента съм с 4 киловата батерии. Смятам да ги направя на 15 киловата, с което предполагам, че ще бъда почти автономен и още повече да ми паднат сметките за ток и зимата. При сметка около 200-250 лева, лятото ми идват близо 50 лева. Изключително съм доволен", каза Иван.

Използването на слънчеви панели щади природата, защото зелената слънчева енергия е чиста и не отделя вредни вещества, с които да замърсява околната среда. Соларните модули използват изцяло слънчевите лъчи и затова енергията, която произвеждат, е напълно безплатна.

"Екологичните предимства се усещат най-вече при фермери, които са захранвали своите обекти с дизелови генератори досега. Спестяването на сметките за електричество зависи от мощността на централата и от начина на потребление. Собствениците на хибридни системи са почти напълно автономни от периода април до октомври и двойно намалят сметките си за електроенергия през зимата", каза още Ненко Джамджиев.

Първоначалната инвестиция за изграждането на соларна електроцентрала не е малка и зависи от броя на фотоволтаиците и какво оборудване ще избере потребителят за своите нужди. Възвръщането на инвестираните средства става най-рано след 6-7 години.

"Но с последното решение на КЕВР преференциалната цена е паднала почти с 20%, а цените на оборудването са пораснали заради пандемията. Така че за новите централи срокът ще се увеличи", каза Роман Рубанович.

Соларните централи могат да се монтират на различни покривни конструкции. Фотоволтаичните модули се поставят на фасади, дори и на земята. А компанията NENCOM изгражда и нестандартни системи за каравани, кемпери, яхти и кораби.

Репортер: Петър Дойкински

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Банкови продукти ще помагат на засегнати от ковид компании
Банкови продукти ще помагат на засегнати от ковид компании
Българска компания - световен лидер в 3D технологиите
Българска компания - световен лидер в 3D технологиите