НОВИНИ

Икономистът Петър Ганев: Трябва устойчив кабинет, за да има преизчисление на пенсиите

bnt avatar logo
от БНТ
19:12, 22.07.2021
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

На практика предложението на служебния кабинет е за покачване на пенсиите, не е някаква изцяло нова философия от гледна точка на плащанията, които ще прави НОИ. Това обясни в "Още от деня" Петър Ганев от Института за пазарна икономика. Той допълни, че идеята на МС е да покачи пенсиите с 12,5%, с което минималната от 300 става 340 лв. Предлага се и допълващ елемент в рамките на 20 и няколко лева до линията на бедност от 369 лв.

По думите му, за да бъде променена цялата система и да има съвсем ново преизчисление на пенсиите, това е работа на нов кабинет, който трябва да е устойчив, тъй като това не е работа за една-две седмици.

Според Петър Ганев не е вярно, че в момента, в който минималната пенсия стане 369 лева, няма да има бедни пенсионери.

"Бедността в България се определя от НСИ, не от правителството. Официалната линия на бедността към момента е 451 лева", отбеляза той и допълни, че 23,8% от населението живеят под линията на бедност.

Според Ганев е необходима по-насочена политика. Ако се стремим да се справим с бедността, трябва да има целенасочени мерки. Такава мярка е предложението за гарантиране на минимален доход. "Нека фокусът да е там, където има реален резултат."

Той коментира и актуализацията на бюджета, като подчерта, че предвидените мерки за бизнеса и за работниците са заради прогнозата, че ще има тежка ковид вълна през зимата и потенциално един-два месеца на затваряне.

Ганев попита защо не са предвидени мерки, ако няма вълна. По думите му са необходими мерки, които подобряват средата, мерки срещу крайната бедност, а не мерки за защита на работни места, които не са заплашени.

Относно Плана за възстановяване и развитие той посочи, че тепърва ще бъде гледан детайлно и подробно. Еврозоната в момента не е най-важната тема. По тази тема по-скоро текат технически уточняващи въпроси.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След решение на СОС: На мястото на пазар "Север" ще има детска градина
След решение на СОС: На мястото на пазар "Север" ще има детска градина
ДАНС и Антикорупционната комисия проверяват депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов
ДАНС и Антикорупционната комисия проверяват депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов