НОВИНИ

Възрастна жена живее 5 години без ток

bnt avatar logo
от БНТ
17:30, 22.07.2021
8961
Чете се за: 01:37 мин.
У нас
Слушай новината

72-годишната Карамфила Флорова от видинското село Гомотарци е принудена да живее без ток от години.

Тъй като жената нямала отделна партида за ток за къщата си, използвала тази на Дома за деца с умствена изостаналост, до който живее. След закриването на дома спрели и електричеството.

Карамфила редовно плаща данъка си за къщата. Домът ѝ обаче се води незаконен. Именно това е пречката пред електроразпределителното дружество да открие партида за ток на нейно име.

"Викат, че за това са ни спрели тока, че съм строила тая къща незаконно. Старата къща фигурира. Плащам данъка на земята", казва Карамфила.

Ирена Иванова, кмет на село Гомотарци, е запозната със случая, но казва, че въпреки документите за платени данъци на къщата, се изисква нотариален акт за узаконяване на партида за ток.

"Доколкото ми е известно, те дори нямат документ за собственост. За да се подадат документи до енергото, трябва най-напред да имат документ за собственост. Оттам трябва да се започне", казва Иванова.

Наскоро внучката на Карамфила, която ѝ помагала, заминала за чужбина. Възрастната жена казва, че направила всичко по силите си, за да има отново електричество в дома си, но няма на кого да разчита за помощ.

Репортер: Анжела Каменова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНБ прие Насоки относно рисковите фактори за пране на пари и финансиране на тероризма
БНБ прие Насоки относно рисковите фактори за пране на пари и финансиране на тероризма
Първи сблъсъци в пленарна зала заради новите комисии
Първи сблъсъци в пленарна зала заради новите комисии