НОВИНИ

Радев: Очакваме необратимо преустановяване на дискриминацията към българите в Р Северна Македония

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
16:48, 22.07.2021 (обновена)
Чете се за: 01:20 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Преустановяването на дискриминацията и зачитането на правата на българите в Република Северна Македония ще бъде важен знак за европейската зрялост на страната. Такава позиция изрази президентът Румен Радев по време на среща с ръководството на партията "Граждански демократичен съюз" в Република Северна Македония.

По думите на държавния глава, България е най-заинтересованата страна от ускоряването на процеса на европейска интеграция на югозападната ни съседка.

"Очакваме устойчиво и необратимо преустановяване на дискриминацията към българите в Република Северна Македония, очакваме изоставяне на езика на омразата в учебниците по история в надписите на историческите паметници, в музеите, в обществените медии", заяви Радев.

"С нетърпение и с голямо очакване гледаме към деня, в който нашата страна ще започне преговори с ЕС, но в едно нещо сме убедени, че това няма как да се случи без да имаме един откровен, искрен и братски разговор със София, с институциите в България и с българските политически фактори", каза Петър Колев, лидер на партията "Граждански демократичен съюз"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първи сблъсъци в пленарна зала заради новите комисии
Първи сблъсъци в пленарна зала заради новите комисии
Медалите – мечтата на всеки олимпиец
Медалите – мечтата на всеки олимпиец