10 години от терористичния акт на Брайвик в Норвегия

от БНТ
15:35, 22.07.2021 (обновена)
Чете се за: 02:55 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Норвегия отбелязва 10 години от терористичната атака на десния екстремист Андерш Брейвик, която отне живота на 77 души. На фона на възпоменателните церемонии в памет на жертвите, страната се обединява срещу омразата и крайнодесния екстремизъм.

С камбанен звън, минута мълчание и изчитане на имената на 77-те жертви, Норвегия отбеляза годишнината от кървавите събития в Осло и остров Ютьоя.

На церемонията присъства и Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който беше премиер на Норвегия в деня на трагедията. 10 години по-късно неговият приемник на поста Ерна Солберг заяви, че Норвегия не може да оставя омразата без отговор.

Терорът ни показа, че Норвегия трябва да е по-подготвена. Работихме системно. През изминалите 10 години изпълнихме всички препоръки на комисията за 22 юли. Способността на Норвегия да се справя с тероризма и тежката престъпност е по-силна от всякога.

През 2011 г. екстремистът Андерш Брайвик детонира бомба край правителствената сграда в Осло и отне живота на 8 души на място. Час и половина по-късно разстреля 69 младежи на летен лагер, организиран от управляващата Работническа партия на остров Ютьоя.

Всичко това - заради крайнодесни възгледи срещу мултикултурното общество и несъгласие с мигрантската политика на кабинета.

Терорът засегна невинни, но не беше сляп. Мишената беше младежката организация на Работническата партия и самата партия. Хора бяха убити заради тяхното мнение с цел промяна на нашите виждания чрез насилие. Следователно това беше нападение срещу цялата страна, заяви Йенс Столтенберг.

Смъртоносният расизъм и крайнодесният екстремизъм още са живи и са сред нас, предупреди сегашната лидерка на младежката организация на Работническата партия. Младата жена е от оцелелите при атентата.

Расизмът и екстремизмът са живи в интернет, около масата за хранене, в много хора, които други хора слушат. Терористът беше един от нас, но не той определя кои сме ние. Ние определяме, каза Астрид Хум.

Андерш Брайвик излежава 21-годишна присъда, която може да бъде удължена за неопределено време. Възпоменателните прояви за жертвите завършиха с вечерна церемония и реч на крал Харалд.

Текст: Росен Цаковски

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Пуснаха Митьо Очите под домашен арест
Пуснаха Митьо Очите под домашен арест
Избраха единодушно Мая Манолова за председател на Комисията по ревизията
Избраха единодушно Мая Манолова за председател на Комисията по ревизията