МВнР: България осъжда говора на омраза в Република Северна Македония

от БНТ
12:13, 02.07.2021
Чете се за: 01:57 мин.
По света
мвнр българия осъжда говора омраза република северна македония
Слушай новината

Министерството на външните работи на България остро осъжда изказването на Драган Гюровски от Младежкия съюз на ВМРО-ДПМНЕ, в което той отправя обидни и неверни твърдения и вулгарни квалификации към България и нейния народ, и с което целенасочено се насажда омраза към страната ни.

Подобни провокации противоречат на всички основни европейски принципи и норми на политическо поведение. Те са символ на унаследени от миналото стереотипи, които са в разрез с декларираното от Република Северна Македония и нейното общество желание за споделяне на европейските ценности и присъединяване към общото европейското семейство.

България винаги е демонстрирала последователност, прозрачност и конструктивност в отношенията си със своите съседи. Независимо от всички наши прояви на добросъседство, страната ни продължава да бъде обект на демонизиране и език на омраза в рамките на вътрешнополитическия дебат в Република Северна Македония, което е недопустимо в съвременния демократичен свят.

С притеснение констатираме, че за пореден път в момент, когато София и Скопие търсят път към конструктивния диалог за намиране на взаимно приемливи решения, са налице подобни провокации. Те категорично не помагат за утвърждаването на добросъседските отношения и затрудняват възстановяването на доверието и постигането на напредък в двустранния диалог, които са в пряк интерес на хората от двете страни на границата.

България очаква от правителството на Република Северна Македония да се разграничи категорично от подобни опасни провокации и да предприеме необходимите действия, за да изпълни на практика многократно поетите ангажименти за противодействие на публични прояви на омраза срещу България.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Градушка като юмрук удари Червен бряг: Над 3000 пострадали къщи и стотици изпочупени автомобили
Градушка като юмрук удари Червен бряг: Над 3000 пострадали къщи и стотици изпочупени автомобили
Арестуваха бивш полицай и служител на ОДМВР-Бургас
Арестуваха бивш полицай и служител на ОДМВР-Бургас