НОВИНИ

ВСС отхвърли като недопустимо предложението за оставка на Гешев

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
16:28, 22.07.2021 (обновена)
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

След повече от 8 часа обсъждане, Висшият съдебният съвет реши - Иван Гешев остава!

Предложението с искане за отстраняването на Гешев от поста главен прокурор внесе миналата седмица правосъдният министър Янаки Стоилов. Съдебните кадровици спориха дали служебният министър има правомощия да внася подобни сигнали и дали е възможно да бъде образувано дисциплинарно производство срещу главния прокурор.

Правосъдният министър влезе във Висшия съдебен съвет с твърдото настояване казусът с предсрочното прекратяване мандата на главния прокурор да бъде решен днес.

Съветът прие дневния ред единодушно и без възражения срещу точката. В дебата обаче спор се оказа има ли право правосъдния министър да внесе подобно искане.

Част от членовете на съвета настояваха, че министърът няма такива правомощия. Атанаска Дишева застъпи тезата, че както може да издига кандидатури за главен прокурор и председател на върховни съдилища, така може и предлага предсрочното прекратяване на мандата. Подкрепиха я Боян Магдалинчев и Цветанка Пашкунова, която подчерта обаче, че искането не е мотивирано и ако се обсъжда по същество министърът ще трябва да го допълни и да посочи конкретни действия на главния прокурор, които са причинили уронване на престижа на съдебната власт.

Ние не дискутирахме поставените въпроси във връзка с нарушенията. Факт е обаче, подобно събитие предизвика... да защитят президентската институция, която беше поругана и унизена..., каза Лозан Панов, председател на ВКС.

Иван Гешев подчерта, че в президентството са влезли прокурори, следователи и поемни лица след разрешение от съда.

Говорили са 15 минути с главния секретар, той ги е въвел и завел до кабинетите. Аз не мога да казвам кой как да го определя.

В крайна сметка, 12 от членовете на ВСС отхвърлиха искането като недопустимо.

Това е дописване на закона, но пък отваря дискусия, която ще продължи, каза проф. Янаки Стоилов, служебен министър на правосъдието.

Целта е нелегитимна политически. Някой иска да овладее част от съдебната система, каза Иван Гешев, главен прокурор.

Гешев заяви още, че от 2016 година прокуратурата не е централизирана и главният прокурор не може да влияе на различни разследвания.

Докато ВСС дебатираше, под прозорците им имаше шумен протест, а в парламента темата предизвика спор между "Демократична България" и ДПС на тема кой точно уронва престижа на съдебната власт.

Засега въпросът изглежда приключен. Дали ще последва ново искане и от кого ще бъде внесено, предстои да разберем.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Медалите – мечтата на всеки олимпиец
Медалите – мечтата на всеки олимпиец
България продължава да е последна по ваксинирани в ЕС
България продължава да е последна по ваксинирани в ЕС