НОВИНИ

Над 2 млрд. допълнителни приходи в актуализацията на Бюджет 2021

Николай Минков
от Николай Минков
18:10, 22.07.2021
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Всички пенсии трябва да скочат средно с 12,5% от 1 октомври, според проекта за актуализация на бюджета, представен от служебния финансов министър. Асен Василев обясни, че ревизираният вариант на макрорамката е представен на всички парламентарни групи по тяхно желание без ДПС.

Предложеният днес проект за актуализация на бюджета от служебния министър Асен Василев предвижда допълнителни приходи над планираните от 2 млрд. лв. на тази база са заложени разходи от 1 милиард и 800 млн., като акцентът е върху социалната сфера.

В проекта за актуализация на бюджета е заложено увеличение на средногодишната инфлация на 2%, поемане на нов дълг до 4,5 млрд., леко подобряване на растежа и без промяна на коефициента за безработица. Финансовият министър обясни колко са допълнителните средства над планираните, заложени в редактираната макрорамка.

"С допълнителните приходи по Плана за възстановяване и устойчивост, плюс допълнителните проходи, които очакваме вследствие на подобрената икономическа обстановка и по-добрата събираемост на НАП и митници очакваме малко над 2 млрд. лв. допълнителни приходи над това, което е планирано за бюджета за 2021 г.", заяви служебният финансов министър Асен Василев.

На тази база са заложени харчове за милиард и 800 млн., като най-много са предвидени в социалната сфера - малко над половин милиард. Част от тях са предвидени за повишаване на пенсиите с 12,5%.

"Коефициентът за стаж се вдига от 1,2 на 1,35. Минималната пенсия от 300 на 340 лв., максималната от 1440 на 1500 лв., социалната пенсия от 158 на 170 лв.", обясни Василев.

Гълъб Донев: Няма да има пенсионери с доходи под линията на бедност

"От 1 октомври всички български пенсионери, които получават доходи под линията на бедност, да бъдат допълнени през социалното подпомагане до тази линия, която за 2021 г. е 369 лв., съответно следващата година става 413 лв.", поясни служебният министър на труда Гълъб Донев.

Финансовият министър увери, че проектът за актуализацията не променя досегашната философия и принципи на формиране на бюджета.

"В тази актуализация няма нито промяна на данъци, нито промяна на прагове, няма промяна за нищо по параметрите, с които се осигуряват приходите в хазната", коментира Василев.

А вицепремиерът по еврофондовете, обясни че в Плана за възстановяване и устойчивост, на който се разчита да осигури част от приходите в бюджета, е заложена и възможност за ползване на кредити, но следващия редовен кабинет трябва да реши дали да активира заемната част.

"Надявам се, че тази приоритети и това, което е започнато ще бъде продължено и от следващо правителство, което ще бъде избрано от 46-ото Народно събрание и в тази връзка ние сме готови де предоставим нашите практически методи, които сме намерили в нашата работа,така че те да бъдат продължени и развити по подходящия начин", заяви служебният министър-председател Стефан Янев.

Проектът за актуализация на бюджета днес следобед беше обсъден с Обществения съвет към финансовия министър, а утре ще бъде представен пред синдикатите и работодателите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия и Украйна със забележки към споразумението за "Северен поток 2"
Русия и Украйна със забележки към споразумението за "Северен поток 2"
Скандал в парламента кой уронва престижа на съдебната власт
Скандал в парламента кой уронва престижа на съдебната власт