Протестиращи пред президентството поискаха оставката на шефа на НЗОК

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
18:32, 22.07.2021
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Протестиращи се събраха тази вечер пред президентството. Сред основните им искания е оставка на шефа на Националната здравноосигурителна каса. Те се обявиха в подкрепа на отстранения шеф на "Пирогов" проф. Асен Балтов и настояха за изчистване на името на медиците от най-голямата спешна болница у нас.

Сред протестиращите са лекари, медицински сестри, санитари и пациенти на Ковид отделението в "Пирогов".

Част от присъстващите се обявиха за оставката на служебния здравен министър, а други се обявиха против политизирането на протеста и исканията му.

Протестът се случва на фона на днешното решение на ръководството на "Пирогов" за прекратяване на протестните действия. Решението бе взето след като в сряда бе проведена среща между Министерството на здравеопазването, лекари в "Пирогов" и синдикати от болницата. На нея се постигна съгласие, че ще се прави ревизия на проверката на НЗОК.

"Първо г-н Кацаров да се извини публично, а не с декларации, която е подписана между нас, ръководството на болницата и него и Лекарския съюз като посредник. Искаме публично извинение. И второто, което е по-важно, между другото, защото аз не очаквам такова нещо от този човек, е да разберат политиците, че не трябва да вкарват политиката в болниците", каза проф. Диян Енчев - лекар в УМБАЛСМ "Пирогов".

"Този протест в момента е неполитически. С него искаме да кажем, че ние сме в една ситуация тежка, може да има следваща вълна на инфекцията, трябва всичко да бъде спокойно и това да не се повтаря. Тази атака, която беше срещу здравеопазването не бива да се повтаря", каза Камен Данов - лекар в УМБАЛСМ "Пирогов".

"Тук съм да изявя подкрепата си към проф. Балтов и доц. Атанасов и да поискам твърдо оставката на министър Кацаров", каза Владимир Димитров - пациент.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов: Управляващите имат за задача да източат ББР, следва поне една година застой
Бойко Борисов: Управляващите имат за задача да източат ББР, следва поне една година застой
Отвориха ремонтирания участък на АМ "Тракия" - има ли задръствания
Отвориха ремонтирания участък на АМ "Тракия" - има ли задръствания