НОВИНИ

Пожарът в Сакар планина още не е потушен, няма данни за умишлен палеж

bnt avatar logo
от БНТ
19:50, 22.07.2021
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Слушай новината

2000 декара борова гора бе унищожена от пожар в Сакар планина в района между свиленградското село Планиново и тополовградскто Устрем. Огънят лумна вчера след обяд и все още не е потушен. На място работят пожарникари, тежки машини и горски служители.

Вече цяло денонощие повече от 100 огнеборци и горски служители се борят с пожара, който е далеч от населени места, но е в трудно достъпен район.

Много е голям периметърът, трудно го овладяваме, гъсто е, когато е по-висока температурата, гори и върхово и трудно могат да работят хора без пожарна техника, каза комисар Николай Вълчев, директор на Пожарната служба в Хасково.

Рано сутринта пристигнаха 3 верижни машини, които прокараха просеки, по които да се стигне до огнищата. На помощ дойдоха и военни.

Пожарът тръгна от боров масив от 9 000 декара. Цяла нощ и цял ден екипите се опитват да спасят гората.

Няма данни за умишлен палеж. Областният управител на Хасково поиска забрана за обработването на пасищата в горещите часове от деня. Има съмнения, че именно при такава работа е възникнал пожарът.

Правят се просеки, такива противопожарни и при почистване най- вероятно дисковите брани се получава искра и от там се запалва, каза комисар Венцислав Кирчев, директор на ОД на МВР-Хасково.

11 екипа на службите от Хасково, Стара Загора, Ямбол, Сливен, Кърджали и Бургас гасят пожара в Сакар.

Репортер: Цанка Семерджиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шофьор блъсна две деца на пешеходна пътека в Бургас
Шофьор блъсна две деца на пешеходна пътека в Бургас
Бразилия срази Германия в мач с 6 гола на Олимпиадата
Бразилия срази Германия в мач с 6 гола на Олимпиадата