НОВИНИ

Проф. Гетов: България е на последно място по процент имунизирани

bnt avatar logo
от БНТ
08:43, 23.07.2021
Чете се за: 02:47 мин.
Здраве
Слушай новината

За съжаление нашата страна е на последно място по процент имунизирани. В България имаме имунизирани с първа доза около 2 млн. души, но това е далеч от необходимата бройка, за да говорим за колективен имунитет. Това заяви в "Денят започва" представителят на България в Европейската агенция по лекарствата проф. Илко Гетов.

"Имунитетът създаден от ваксинирането е по-траен от имунитета създаден от преболедуването. Няма данни за повече от 5 - 6 - 8 месеца имунитет след преболедуване", каза проф. Гетов.

По думите му на този етап имунитетът след ваксиниране трае година, година и половина.

Проф. Гетов подчерта, че на този етап в Европейската агенция няма постъпило заявление да се обяви, че трябва да бъде поставяна трета доза.

"Вирусът, за да съществува, той трябва да се нанесе върху гостоприемника, върху човешкия организъм, той също се изменя, както виждате вече има Делта-вариант, който е малко по-различен, ако инкубационният вариант на британския вариант беше 7 - 8 - 10 дни, тук вече говорим за 4 дни, но с много по-висока степен на разпространение на заразата, което означава, че самият вирус също се приспособява към новите условия и усилията на човечеството да преустанови с тази зараза", каза той.

Според него и въвеждането на задължителна ваксинация не е добър подход за справяне с нова вълна на коронавируса. В редица европейски държави настояват за бързо разрешение на още ваксини за имунизация на деца, за да може да гарантират нормалното провеждане на следващата учебна година, подчерта още проф. Гетов.

Европейската агенция по лекарствата ще разгледа днес заявлението на "Модерна", които след клинични проучвания върху над 5000 деца в цял свят, предлагат прилагането на своя продукт за възраст между 12 и 17 години.

"В рамките на днешния ден предстои в извънредно заседание на Комитета, на което да разгледаме заявлението на фирмата "Модерна" за разширяване на приложението на нейната ваксина, която междудругото се казва "Спайкивакс", за приложение от 12 до 17 годишна възраст, т.е. покриване на тази част от популацията", каза проф. Гетов.

Вижте още във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще намерят ли партиите пресечни точки при преговорите за кабинет?
Ще намерят ли партиите пресечни точки при преговорите за кабинет?
Всичко, което трябва да знаете преди Токио 2020
Всичко, което трябва да знаете преди Токио 2020