Румен Радев провежда консултации с ДПС

от БНТ
14:45, 23.07.2021
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева
Слушай новината

"Обнадежден съм от това, което виждам днес до момента от консултациите с другите парламентарно представени партии, че начинът за търсене на решение за съставяне на кабинет е друг. Радвам се, че вашата парламентарна група е тук", каза президентът Румен Радев пред представителите на ДПС, които дойдоха за консултации за съставяне на кабинет.

Този път формулата, която се предлага е различна. Не е търсене на коалиция, а обединение около ясни цели, приоритети и механизми, с които да бъде реализирано едно управление. Не около персоналния състав на МС. Виждам, че вашата партия може да бъде много полезна, защото вие доказахте в годините, че сте партия с традиции в парламентаризма и в диалога, и търсене на приемливия консенсус, допълни още президентът.

Формулата преди всичко е диалог, конструктивност, отвореност и намиране на приемлив компромис.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ от своя страна заяви, че ДПС от много време говорят на тема диалог в политиката. Не са спирали да призовават всички отговорни институции и партии да се възстанови нормалността в политиката, което минава през диалога.

"Най-важното в това НС е, че има основа за диалог, защото ако продължава политиката на противопоставяне, разделение и омраза, провалът е гарантиран. Трудното е сега да започне истинския диалог за бъдещето на страната", каза той.

Карадаъй припомни, че още преди няколко години ДПС се е опитало да отвори дебата за програма с ясно разписани национални приоритети, които да бъдат следвани от политическите партии, но тогава това не се е случило и техният призив не е бил чут. сега обаче, по думите му, има основа това да се случи.

По-важното е каква програма ще се изпълнява, допълни лидерът на ДПС.

"Ние сме за диалог, национални приоритети и програма за ускоряване на икономическото развитие на страната. Така че за нас винаги съставянето на кабинет е изглеждало по този начин - ясни приоритети, ясна програма и вече на следващ етап остава персоналният състав", заключи Карадаъй.

Тази сутрин първи за разговор на "Дондуков"2 пристигнаха представители на "Има такъв народ". Коалицията ГЕРБ-СДС отказа да участва в консултациите с мотивите, че диалогът е нарушен многократно. Последваха срещи и с представители на „БСП за България“ и на "Демократична България".

Последно държавният глава ще посрещне представители на коалицията "Изправи се БГ! Ние идваме!".

ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО КОНСУЛТАЦИИТЕ ПРИ ПРЕЗИДЕНТА ПО БНТ 2 И НА НОВИНАРСКИЯ НИ САЙТ BNTNEWS.BG.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
АПИ: Маркировката в ремонтирания участък на АМ "Тракия" гарантира безопасността на движението
АПИ: Маркировката в ремонтирания участък на АМ "Тракия" гарантира безопасността на движението
Японците протестират срещу Игрите и по време на церемонията (Видео)
Японците протестират срещу Игрите и по време на церемонията (Видео)