ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

БАБХ проверява ресторанти в хотели и крайбрежни заведения

bnt avatar logo от БНТ
A+ A-
Чете се за: 02:17 мин.
Икономика
Video Player is loading.
Текущо време 0:00
Продължителност -:-
Заредено: 0%
Тип на потока НА ЖИВО
Оставащо време -:-
 
1x
    • Глави
    • descriptions off, selected
    • Спряни субтитри, selected
      Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.
      Слушай новината
      00:00
      00:00

      Продължават засилените проверки на инспекторите от Агенцията по безопасност на храните в заведенията за хранене по Черноморието. Те следят за спазването на противоепидемичните мерки, за годността на хранителните продукти, както и правилното им съхранение и маркировка.

      Под прицела на проверяващите във Варна и в близките курорти са ресторантите в хотелските комплекси и крайбрежните заведения за хранене. В капанчетата край морето през деня няма много клиенти. Тези, с които разговаряхме, бяха доволни.

      От началото на юни инспекторите са проверили над 400 обекта в областта. Един от тях е затворен, тъй като е работел без регистрация. Издадени са 52 предписания. Най-честите нарушения са лошото противоепидемична защита на храните по блок-масите в хотелите, както и неточната информация на етикетите.

      "Нарушения са открити и по отношение на материално-техническа база, структура и оборудване, некоректно водене на записи към системите за самоконтрол", каза д-р Костадинка Маринова от отдел "Контрол на храните" в Областната дирекция по безопасност на храните-Варна.

      Проверката на инспекторите започва от продуктите във фризерите на заведенията. Те трябва да се съхраняват при температура не по-висока от минус 18 градуса. Храните трябва да са в срок на годност и да имат сертификат за произход. За няма замърсяване на продуктите в кухнята, почистване трябва да се прави на всеки час.

      "Следи се за хигиена на персонала, хигиена на помещения и оборудване, осигуряване на дезинфекционни средства, използване на лични предпазни средства. При нарушения, които застрашават здравето на потребителя, се стига до затваряне на обекта", каза д-р Костадинка Маринова от отдел "Контрол на храните" в ОДБХ Варна.

      Ако станат свидетели на нарушения в заведенията, клиентите трябва да подадат сигнал на горещия телефон, публикуван в сайта на Агенцията по безопасност на храните. Засилените проверките ще продължат до края на септември.

      ТОП 24

      Най-четени

      Product image
      Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
      Абонирай ме за най-важните новини?