БАБХ проверява ресторанти в хотели и крайбрежни заведения

от БНТ
12:26, 23.07.2021
Чете се за: 02:17 мин.
Бизнес
Слушай новината

Продължават засилените проверки на инспекторите от Агенцията по безопасност на храните в заведенията за хранене по Черноморието. Те следят за спазването на противоепидемичните мерки, за годността на хранителните продукти, както и правилното им съхранение и маркировка.

Под прицела на проверяващите във Варна и в близките курорти са ресторантите в хотелските комплекси и крайбрежните заведения за хранене. В капанчетата край морето през деня няма много клиенти. Тези, с които разговаряхме, бяха доволни.

От началото на юни инспекторите са проверили над 400 обекта в областта. Един от тях е затворен, тъй като е работел без регистрация. Издадени са 52 предписания. Най-честите нарушения са лошото противоепидемична защита на храните по блок-масите в хотелите, както и неточната информация на етикетите.

"Нарушения са открити и по отношение на материално-техническа база, структура и оборудване, некоректно водене на записи към системите за самоконтрол", каза д-р Костадинка Маринова от отдел "Контрол на храните" в Областната дирекция по безопасност на храните-Варна.

Проверката на инспекторите започва от продуктите във фризерите на заведенията. Те трябва да се съхраняват при температура не по-висока от минус 18 градуса. Храните трябва да са в срок на годност и да имат сертификат за произход. За няма замърсяване на продуктите в кухнята, почистване трябва да се прави на всеки час.

"Следи се за хигиена на персонала, хигиена на помещения и оборудване, осигуряване на дезинфекционни средства, използване на лични предпазни средства. При нарушения, които застрашават здравето на потребителя, се стига до затваряне на обекта", каза д-р Костадинка Маринова от отдел "Контрол на храните" в ОДБХ Варна.

Ако станат свидетели на нарушения в заведенията, клиентите трябва да подадат сигнал на горещия телефон, публикуван в сайта на Агенцията по безопасност на храните. Засилените проверките ще продължат до края на септември.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
ЦСКА дължи над 2 млн. лв. на държавата за наема на "Българска армия" и базата в Панчарево
ЦСКА дължи над 2 млн. лв. на държавата за наема на "Българска армия" и базата в Панчарево
Освободиха ръководството на БЕХ
Освободиха ръководството на БЕХ