НОВИНИ

БАБХ проверява ресторанти в хотели и крайбрежни заведения

bnt avatar logo
от БНТ
12:26, 23.07.2021
Чете се за: 02:17 мин.
Бизнес
Слушай новината

Продължават засилените проверки на инспекторите от Агенцията по безопасност на храните в заведенията за хранене по Черноморието. Те следят за спазването на противоепидемичните мерки, за годността на хранителните продукти, както и правилното им съхранение и маркировка.

Под прицела на проверяващите във Варна и в близките курорти са ресторантите в хотелските комплекси и крайбрежните заведения за хранене. В капанчетата край морето през деня няма много клиенти. Тези, с които разговаряхме, бяха доволни.

От началото на юни инспекторите са проверили над 400 обекта в областта. Един от тях е затворен, тъй като е работел без регистрация. Издадени са 52 предписания. Най-честите нарушения са лошото противоепидемична защита на храните по блок-масите в хотелите, както и неточната информация на етикетите.

"Нарушения са открити и по отношение на материално-техническа база, структура и оборудване, некоректно водене на записи към системите за самоконтрол", каза д-р Костадинка Маринова от отдел "Контрол на храните" в Областната дирекция по безопасност на храните-Варна.

Проверката на инспекторите започва от продуктите във фризерите на заведенията. Те трябва да се съхраняват при температура не по-висока от минус 18 градуса. Храните трябва да са в срок на годност и да имат сертификат за произход. За няма замърсяване на продуктите в кухнята, почистване трябва да се прави на всеки час.

"Следи се за хигиена на персонала, хигиена на помещения и оборудване, осигуряване на дезинфекционни средства, използване на лични предпазни средства. При нарушения, които застрашават здравето на потребителя, се стига до затваряне на обекта", каза д-р Костадинка Маринова от отдел "Контрол на храните" в ОДБХ Варна.

Ако станат свидетели на нарушения в заведенията, клиентите трябва да подадат сигнал на горещия телефон, публикуван в сайта на Агенцията по безопасност на храните. Засилените проверките ще продължат до края на септември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА дължи над 2 млн. лв. на държавата за наема на "Българска армия" и базата в Панчарево
ЦСКА дължи над 2 млн. лв. на държавата за наема на "Българска армия" и базата в Панчарево
Освободиха ръководството на БЕХ
Освободиха ръководството на БЕХ