НОВИНИ

Румен Радев проведе консултации с "БСП за България"

bnt avatar logo
от БНТ
11:20, 23.07.2021
Чете се за: 05:07 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът проведе консултации и с "БСП за България" за съставяне на правителство.

От коалицията оцениха като положителен факта, че "Има такъв народ" този път са готови на диалог. Отново заявиха готовност да съставят правителство, ако третият мандат отиде при тях.

"Както знаете започнахме втория цикъл консултации, предизвикателствата пред страната няма смисъл да ги говорим, но предстои да работим усилено върху порочния модел, корупцията, социалните проблеми, неравенствата, за да се получи всичко това е нужно ефективно правителство което да се опре на широка парламентарна подкрепа. Конфигурацията в българския парламент е отредена така, че от БСП зависи постигането на това устойчиво парламентарно мнозинство. Не само математически.

Приветствам решението ви да участвате в диалога на поканата на ИТН, защото е важно бъдещото управление на страната да се формира около ясни приоритети. И гражданите, гласувайки за вас, се надяват да отстоите техните приоритети". Това каза пред представителите на "БСП за България" президентът Румен Радев.


"Мисля, че може да намерите много пресечни точки, в които да постигнете така необходимия консенсус за съставяне на правителство. Знаем какви ще са последствията от предсрочни избори. Толкова важни са задачите, че тази опция трябва да е на заден план. Целта е съставяне на правителство и мисля, че БСП може да постави ясни приоритети. Те се намират във вашите идеи за законодателни промени, възрастни, млади хора, образование. Бих също така посъветвал да се разгледат предложенията на служебния кабинет, те касаят и вашите предложения за преизчисляване на пенсиите, амбициозната задача, че да няма пенсионери под линията на бедност", допълни Радев.

Снимки: Десислава Кулелиева

От своя страна председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова заяви:

"България е изправена пред сериозни предизвикателства. Предстои ни актуализация на бюджета, не по-малко важен е плана за устойчивост. Притеснително е социално-икономическото положение - както и състоянието на икономиката - има нужда от целенасочена държавна политика. Имаме и други приоритети, но тези са важни да мислим държавнически.

Различното сега е, че колегите от ИТН проявиха желание за разговори. Те ни имаха за статукво, каквото ние не сме. Различното е, че искат диалог. За нас в този фрагментиран парламент е важен диалогът. Затова тази стъпка е добър знак, допълни Нинова.

Тя заяви, че в събота ще имат първоначални разговори, но "като една истинска партия, всичко което чуем като предложения, ще отнесем към нашия съвет, ще получим мандат за продължаване на тези разговори".

"Българските граждани могат да разчитат от страна на БСП за разум, за надпартийно мислене, за грижа за тях, с цел съставяне на редовен кабинет. Отново препотвърждавам, че ако не се стигне до реализация на първия и втория мандат, ние имаме политическо решение, ако вие решите, че трябва да връчите третия мандата на БСП, да опитаме този път кабинет. След миналите избори не го направихме, но сега смятаме че не можем да не опитаме, както вие казахте - нямаме историческо време за губене предвид важните задачи, които стоят пред България", допълни Нинова.

Тази сутрин първи за разговор на "Дондуков"2 пристигнаха представители на "Има такъв народ". От ГЕРБ-СДС пък съобщиха, че няма да участват в консултациите.

ИТН след консултациите при Радев: Ние в коалиция няма да влезем

Срещите продължават през целия ден.

Румен Радев очаква за разговори още "Демократична България", ДПС и "Изправи се БГ! Ние идваме!".

Коалицията ГЕРБ-СДС отказа да участва в консултациите с мотивите, че диалогът е нарушен многократно.

Очаква се след консултациите Румен Радев да връчи и мандат за съставяне на правителство на излъчения за премиер от най-голямата сред тях "Има такъв народ".

ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО КОНСУЛТАЦИИТЕ ПРИ ПРЕЗИДЕНТА ПО БНТ 2 И НА НОВИНАРСКИЯ НИ САЙТ BNTNEWS.BG:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МОН: Дистанционното обучение задълбочи образователните неравенства
МОН: Дистанционното обучение задълбочи образователните неравенства
По-големият интервал между двете дози на "Пфайзер" увеличава антителата
По-големият интервал между двете дози на "Пфайзер" увеличава антителата