Иван Кокалов: Да се говори, че са изтекли един милион от "Пирогов" е грешка

от БНТ
09:03, 23.07.2021
Чете се за: 02:30 мин.
Още
Слушай новината

Ръководството на "Пирогов" прекратява протестите. Беше взето решение да се направи ревизия на проверката на Националната здравноосигурителна каса. В "Денят започва" казуса "Пирогов" коментира д-р Иван Кокалов, председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването, вицепрезидент на КНСБ и член на Надзорния съвет на НЗОК.

"Това, което се случи, не мога да го приема като нещо нормално, защото излиза, че след срещата при министъра всички са в бяло, само проф. Балтов е виновен за всичко", каза Кокалов.

По думите му "гаф" на министъра на здравеопазването е, че в самото начало не се е тръгнало по нормалния път - първо да се направи проверка.

Кокалов изясни, че проф. Салчев е трябвало да занесе проверката в надзора и да докладва, а не да я носи първо на министъра.

"Това, което се случи, повече ми намирисва на политика, колкото решение на казус".

"Вчера имахме надзор и аз направих предложение и се взе решение - тези проверки по списък ще идват в надзора, ние да се запознаваме, а не чрез медиите. Като отговорни за бюджета на Касата, трябва да знаем и да предлагаме решения", категоричен беше д-р Кокалов.

Според него проблемът идва от там, че всички са се учили в движение по отношение на COVID пътеки, заплащане, суми и не е било предвидено, че ще има нужда от пътека за постковид синдром за коронавирус.

"Трябваше Лекарският съюз в разговор и с предложение с Надзорния съвет да направят такава пътека и тя да се финансира. Сигурен съм, че и в други болници се правят такива нарушения. Но това не са нарушения, защото някой искал да краде или да точи касата, а защото няма по каква пътека да лекува болните", категоричен е докторът.

Той допълни: "Да се говори, че са изтекли един милион е грешка. Беше взето решение, за да не фалират болници, защото се обръща внимание само на COVID болните, да се финансират 85%. "Пирогов" е финансиран 85%, този милион е в тези проценти".

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Популярни уебсайтове останаха без достъп
Популярни уебсайтове останаха без достъп
Радев проведе консултации с "Има такъв народ"
Радев проведе консултации с "Има такъв народ"