Бойко Рашков ще даде на прокурор Иван Гешев

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
10:47, 23.07.2021 (обновена)
Чете се за: 03:57 мин.
Политика
Слушай новината

Вътрешният министър Бойко Рашков ще даде на прокурор Иван Гешев, това стана ясно днес при изслушването в парламента на Рашков и правосъдния министър Янаки Стоилов.

Сигналът, който служебният вътрешен министър Бойко Рашков ще подаде в прокуратурата, е по неговите данни за това, че са извършени закононарушения с характера на престъпления от страна на главния прокурор при разгласяването на доказателства, събрани със специални разузнавателни средства по различни досъдебни производства. Според Бойко Рашков по този начин е нарушен категорично законът и това трябва да се разследва. Казват, че след решението на конституционния съд, според което всеки прокурор може да започне досъдебно производство срещу главния прокурор. Той ще предаде този сигнал на конкретен прокурор след днешното заседание на парламента.

"Още от встъпването му в длъжност постъпиха множество сигнали, които бяха отправени и към ВСС и към президента на републиката. Искам да напомня, че президентът първият отказа неслучайно, но вторият път по Конституция той не можеше да откаже", каза Рашков.

Решението на Висшия съдебен съвет беше очаквано и аз съм го заявил много отдавна, каза вътрешният министър в служебното правителство Бойко Рашков по повод вчерашния отказ на кадровия орган да се произнесе по същество по искането за предсрочно освобождаване от поста на главния прокурор Иван Гешев.

"Аргументите не са аргументи на юристи, категорично го казвам това. Сезирам в това поведение на членовете на ВСС абсолютна безотговорност. За мен те не са на нивото на Конституцията и закона, които предвиждат, че членове на ВСС могат да бъдат единствено лица с високи професионални и нравствени качества", коментира Бойко Рашков.

Според него членовете на Висшия съдебен съвет от дълго време са получавали различни сигнали от адвокатски колективи и други професионални организации, свързани с нарушения на главния прокурор, но умишлено са ги неглижирали.

"Не може след това ВСС да отговаря, че им е изтекъл срокът по закон", посочи още вътрешният министър.

Пред депутатите в пленарна зала по време на днешното си изслушване Бойко Рашков подчерта още, че неговият сигнал срещу главния прокурор, внесен за разглеждане във ВСС от правосъдния министър, е подготвен още миналата година и е предшестван именно от няколкото сигнала на различни организации. Той обясни, че умишлено е изчакал да отминат изборите, за да не бъде разтълкувано действието му като политически акт.

"Това не е политически документ", заяви Рашков пред депутатите. Сигналът е ориентиран към поведението на главния прокурор на републиката, посочи министърът и обясни, че в основата му залягат "свободното и несъобразено със закона изнасяне на данни, събирани със СРС-та".

"И понеже ще ме попитате били ли са подслушвани и журналисти, ще отговоря – да, подслушвани са", каза още Бойко Рашков.

Според него главният прокурор е проявявал двойни стандарти в своята работа, а сигнали за нея са постъпвали от различни места още когато се е обсъждала неговата кандидатурата, но никой не им е обърнал внимание.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Всички членове на българската делгеация са с отрицателни тестове
Всички членове на българската делгеация са с отрицателни тестове
Янаки Стоилов: ВСС изнесе щит пред главния прокурор
Янаки Стоилов: ВСС изнесе щит пред главния прокурор