НОВИНИ

Изслушaха Бойко Рашков и Янаки Стоилов в НС за мандата на Гешев

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
09:22, 23.07.2021
5064
Чете се за: 06:35 мин.
Политика
живо изслушват бойко рашков янаки стоилов мандата гешев
Слушай новината

Вътрешният министър Бойко Рашков ще даде на прокурор Иван Гешев, това стана ясно днес при изслушването в парламента на Рашков и правосъдния министър Янаки Стоилов.

Сигналът, който служебният вътрешен министър Бойко Рашков ще подаде в прокуратурата, е по неговите данни за това, че са извършени закононарушения с характера на престъпления от страна на главния прокурор при разгласяването на доказателства, събрани със специални разузнавателни средства по различни досъдебни производства.

Според Бойко Рашков по този начин е нарушен категорично законът и това трябва да се разследва. Казват, че след решението на конституционния съд, според което всеки прокурор може да започне досъдебно производство срещу главния прокурор. Той ще предаде този сигнал на конкретен прокурор след днешното заседание на парламента.

Вътрешният министър Бойко Рашков ще даде на прокурор Иван Гешев

"Още от встъпването му в длъжност постъпиха множество сигнали, които бяха отправени и към ВСС и към президента на Републиката. Искам да напомня, че президентът първият отказа неслучайно, но вторият път по Конституция той не можеше да откаже", каза Рашков.

Решението на Висшия съдебен съвет беше очаквано и аз съм го заявил много отдавна, каза вътрешният министър в служебното правителство Бойко Рашков по повод вчерашния отказ на кадровия орган да се произнесе по същество по искането за предсрочно освобождаване от поста на главния прокурор Иван Гешев.

"Аргументите не са аргументи на юристи, категорично го казвам това. Сезирам в това поведение на членовете на ВСС абсолютна безотговорност. За мен те не са на нивото на Конституцията и закона, които предвиждат, че членове на ВСС могат да бъдат единствено лица с високи професионални и нравствени качества", коментира Бойко Рашков.

Според него членовете на Висшия съдебен съвет от дълго време са получавали различни сигнали от адвокатски колективи и други професионални организации, свързани с нарушения на главния прокурор, но умишлено са ги неглижирали.

"Не може след това ВСС да отговаря, че им е изтекъл срокът по закон", посочи още вътрешният министър.

Пред депутатите в пленарна зала по време на днешното си изслушване Бойко Рашков подчерта още, че неговият сигнал срещу главния прокурор, внесен за разглеждане във ВСС от правосъдния министър, е подготвен още миналата година и е предшестван именно от няколкото сигнала на различни организации. Той обясни, че умишлено е изчакал да отминат изборите, за да не бъде разтълкувано действието му като политически акт.

"За да отговоря на едни спекулации ще кажа, че това не е политически документ, както някъде чух. Този материал е подготвен миналата година, той пък е предшестван от сигнали, които са изпращани от професионални организации, например Съюзът на съдиите трикратно е сезирал ВСС, множество адвокатски колективи също така, няма да пропусна Хелзинския комитет, няма да пропусна Висшия адвокатски съвет и др. На тези сигнали ВСС не е обърнал абсолютно никакво внимание. А сега, когато същите тези сигнали съставляват част, елемент от този материал, внесен вчера от министъра на правосъдието, се казва, че са с изтекли срокове. Оттук всеки от вас може да си направи извода дали въобще във ВСС някой е имал намерение да ги разглежда", каза министър Рашков.

Вътрешният министър подчерта, че миналата година, когато е подготвил този материал, е бил преподавател в университет.

ВСС отхвърли като недопустимо предложението за оставка на Гешев

"И понеже ще ме попитате били ли са подслушвани и журналисти, ще отговоря – да, подслушвани са", каза още Бойко Рашков.

Според него главният прокурор е проявявал двойни стандарти в своята работа, а сигнали за нея са постъпвали от различни места още когато се е обсъждала неговата кандидатурата, но никой не им е обърнал внимание.

Правосъдният министър Янаки Стоилов каза, че мотивите му за прекратяване на мандата на Гешев се свеждат до няколко групи.

"Те се отнасят към конституционните основания, които споменах - разгласяване на данни от досъдебно производство, при това избирателно и тенденциозно, публични изявления и коментари, които показват пристрастност и предубеденост и нарушават презумцията за невиновност, липса на еднакви критерии при преценката и действията по случаите, засягащи лица, заемащи висши съдебни длъжности", каза Стоилов.

Решението на ВСС е опит щитът за защита на главния прокурор да се изнесе на много предна фаза, заяви Янаки Стоилов.

„В професионален, юридически, а и в обществен план моето предложение изпълни своята роля“, коментира Стоилов отказа на съдебните кадровици да разгледат по същество сигналите срещи Иван Гешев и отказа да разгледат по същество предсрочното му освобождаване от поста.

„Нямам илюзии, че този състав на ВСС би стигнал до друго решение по същество. Това, което ме озадачава и аз не приемам, е че след като дискусията засегна всички аспекти на проблема, всъщност ВСС излезе с решение, че не е разглеждал това, което обсъжда в продължение на 7 часа“, коментира Стоилов вчерашното заседание на Съвета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ИТН след консултациите при Радев: Ние в коалиция няма да влезем
ИТН след консултациите при Радев: Ние в коалиция няма да влезем
ГЕРБ-СДС няма да участват в консултациите при президента
ГЕРБ-СДС няма да участват в консултациите при президента