НОВИНИ

Освободиха ръководството на БЕХ

Николай Минков
от Николай Минков
12:25, 23.07.2021 (обновена)
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Министърът на енергетиката Андрей Живков уволни ръководството на Българския енергиен холдинг, без да ги освобождава от отговорност.

Мотивите са, че бордът е отказал да смени ръководството на "Булгатрансгаз", не е премахнал кроссубсидирането между държавните енергийни дружества, и не е подобрил финансовото състояние на холдинга.

Пред "По света и у нас" председателят на борда на БЕХ Валентин Николов отхвърли обвиненията и заяви, че ще атакува в съда заповедта на министъра. Той посочи, че по закон БЕХ няма право да сменя ръководството на "Булгатрансгаз", нито пък е получил писмено разпореждане от министъра.

Валентин Николов заяви още, че не холдинга, а Андрей Живков е допуснал кроссубсидиране със заповедта си "ТЕЦ-Марица Изток 2" да продава ток и за бита. Той не прие и твърдението, че БЕХ не подобрява финансовото си състояние, като даде за пример облигационния заем с намалена лихва от 3,5 на 2,4% за стабилизиране на държавната енергетика.

"Но явно това не е толкова важно за тях, просто искат подмяна на ръководството. Само че, те не си дават сметка, че тази подмяна в момента създава абсолютен хаос в банките. Всички банки в момента звънят, защото облигационния заем от 600 млн., който договорихме още не е разплатен и в момента, след като министърът е написал, че ми отнема правата, не знам кой ще разпише разплащането на тези 600 млн. евро. Цялата енергетика може да гръмне заради решението на един некомпетентен човек, за съжаление", каза Валентин Николов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БАБХ проверява ресторанти в хотели и крайбрежни заведения
БАБХ проверява ресторанти в хотели и крайбрежни заведения
Състезателка по стрелба с лък получи топлинен удар
Състезателка по стрелба с лък получи топлинен удар