НОВИНИ

Българският енергиен холдинг е с дългове за над 2,6 млрд. лв.

Николай Минков
от Николай Минков
20:20, 27.05.2021
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Българският енергиен холдинг е влязъл в дългова спирала, след като е натрупал задължения от над 2,6 млрд лв. Данните обяви служебният енергиeн министър Андрей Живков, който представи своя екип.

Заради все по-скъпите въглеродни емисии, НЕК и ТЕЦ "Марица-изток 2" трупат дългове за производство и изкупуване на ток от въглища, които БЕХ не може да погаси, заяви Живков. Той съобщи, че цената на електричеството от маришките централи надхвърля 200 лв. за мегават, докато тази от "АЕЦ-Козлодуй" е около 70.

Заради дълговете на "Топлофикация" София към "Булгаргаз" се наложило БЕХ да цедира част от борчовете, което допълнително влошило финансовото състояние на холдинга.

"Няма никаква програма и перспектива, никакви мерки не са предприети тези задължения да бъдат погасявани. Това, което се случва, е БЕХ да задлъжнява, за да решава краткосрочните и то не да решава проблемите, а да ги отлага във времето", коментира министър Живков.

В опит да запълни финансовите пробойни, БЕХ е теглил дивиденти от печелившите си дружества като "АЕЦ Козлодуй" и Енергийния системен оператор в рамките на последните 2 години, което е поставило под заплаха тяхната инвестиционна програма.

Живков съобщи, че холдингът се готви да емитира нов облигационен заем, за да рефинансира падежа през юли чрез емисия от 550 млн. лева. Той изчисли, че БЕХ плаща по 100 милиона годишно, за да обслужва дълговете си.

Бившият енергиен министър Теменужка Петкова не се съгласи с изнесените факти. Тя посочи, че към 31 декември 2014-а БЕХ е бил на загуба 274 млн. а към декември 21-ва е на печалба от 280 млн. на консолидирана база".

"Препоръчвам на колегите от служебния кабинет и по-конкретно на колегите от енергетика, да прочетат какви оценки е дала международната кредитна агенция ФИЧ на БЕХ. ФИЧ повиши кредитния рейтинг на БЕХ два пъти - първото повишение е на 1 март 2021 година и второто - от 11 май 2021 година", допълни Петкова.

Според служебния министър има доста съмнения и въпроси около Балкански поток.

"Имаме обосновани съмнения за рентабилността на проекта и за срока на неговото изплащане", каза той.

Неговата предшественичка заяви, че газопроводът е изграден при спазване на европейското законодателство.

Новият екип на министерството ще се опита чрез проекти, финансирани през Плана за възстановяване и устойчивост, и чрез други евроинструменти да стабилизира енергетиката, заяви Андрей Живков.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Освободиха ръководството на АПИ (ОБЗОР)
Освободиха ръководството на АПИ (ОБЗОР)
Радев и Пендаровски във Ватикана: Няма нужда от посредници в диалога (Обзор)
Радев и Пендаровски във Ватикана: Няма нужда от посредници в диалога (Обзор)