НОВИНИ

Президентът за ДАНС: Новото ръководство ще докаже своите качества с работа

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:04, 27.05.2021
Чете се за: 05:55 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Президентът Румен Радев защити смяната на председателя на ДАНС и заяви, че е подписал Указа, защото такова е предложението на правителството. Пред журналисти в Рим държавният глава коментира, че не му е било докладвано, че допускът до класифицирана информация на служебния вътрешен министър Бойко Рашков е бил отнет преди 2 години. В отговор на въпроси от "По света и у нас" от Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) потвърдиха, че от ДАНС през 2019 година са отнели разрешението на Рашков да ползва секретни документи.

Правителството публикува мотивите си за отстраняването на Димитър Георгиев, като в тях личи, че външнополитическите особености са основна причина за това решение. Президентът Румен Радев също наблегна на липсата на резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта и липсата на разследвания на сигнали за големи злоупотреби.

Бившият премиер Бойко Борисов пък защити Димитър Георгиев с резултатите в борбата с шпионските мрежи у нас, както и с високата оценка дадена от НАТО-вските патньори. Според Борисов, целта на правителството била да се всее страх преди изборите.

Президентът Румен Радев заяви, че е подписал Указа за освобождаването на прeдседателя на ДАНС в България и така опроверга коментарите, че подписва Укази, когато е в чужбина.

Държавният глава изтъкна, че смяната била наложителна.

Виждате какъв проблем се отваря за България, се беше отворил за националната ни сигурност, когато ДАНС обслужва определени партии и личности, а не обслужва националния интерес. Ето затова ние за това стигнахме до тук, за това нямаме никакви резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта. За това, както те самите признават, години наред чужди шпиони действат из България, заяви Румен Радев.

По думите на президента, ДАНС не е работила за разкриването на корупцията сред управляващите.

Това са затваряне на очите за огромни нарушения. Затваряне на очите за огромни корупционни скандали. Без никакво действие.

Според държавния глава, новото ръководство на ДАНС трябва да получи шанс да покаже дали може да работи.

Новото ръководство на ДАНС ще си докаже своите качества с работа и с дейност.

В отговор на отправено запитване от "По света и у нас" от Държавната комисия по сигурността на информацията ни информираха, че в края на септември 2016 година е издадено разрешение за достъп до класифицирана информация на Бойко Рашков, към този момент той е ръководил Бюрото за контрол на СРС-тата. На 23 април 2019 година ДАНС е отнело това разрешение за срок от три години.

Радев не е информиран, че Бойко Рашков е с отнет достъп до класифицирана информация

Днес президентът Румен Радев каза, че не е знаел за отнемането на допуска.

Не ми е докладвано. По закон, всички министри със своето назначаване добиват достъп до класифицирана информация.

Независимо, че срокът на отнемане на достъпа до класифицирана информация не е изтекъл, към този момент Бойко Рашков има предоставен достъп, защото е назначен за вицепремиер и министър на вътрешните работи.

Днес смените по върховете на службите за сигурност и в МВР коментира и бившият премиер Бойко Борисов.

Да, когато се подменят ръководителите не само в службите, но областните дирекции масово се подменят, следващата седмица ще получат и задачи по политическите опоненти и там вече смея да им обещая, че ще имат проблем, защото това не се прави в демокрация. Първото, което правят тези, които не могат го правят него и да притискат, тревожат и тормозят хората, да наложат страх, заяви Борисов.

Вътрешният министър Бойко Рашков в телефонен разговор отказа да коментира смяната на председателя на ДАНС. Рашков беше лаконичен и заяви, че по негово мнение Димитър Георгиев е извършвал дори престъпления като не е работил в интерес на националната сигурност.

Шефът на ДАНС: Бойко Рашков е с отнет достъп до класифицирана информация за срок от три години

Пред други медии, служебният вътрешен министър не беше така лаконичен и коментира и казуса с достъпа му до класифицирана информация. Бойко Рашков изтъква пред тях, че достъпът е отнет когато той не е на държавна служба, а е само преподавател по наказателно право в УНСС.

В ДКСИ пък нямат информация, дали Рашков е бил уведомен за отнемането, тъй като по закон това било задържение на този, който отнема допуска - в случая това е ДАНС.

Информацията, която ви съобщихме, както и отговорът на ДКСИ до БНТ влезе и в световните медии - един от най-четените евросайтове eureporter, публикува статия, като цитира информацията на БНТ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радев и Пендаровски във Ватикана: Няма нужда от посредници в диалога (Обзор)
Радев и Пендаровски във Ватикана: Няма нужда от посредници в диалога (Обзор)
Зоран Заев поздрави по телефона Стефан Янев за поста му на служебен премиер
Зоран Заев поздрави по телефона Стефан Янев за поста му на служебен премиер