НОВИНИ

Как се правят кукли от вълна

bnt avatar logo
от БНТ
17:48, 27.05.2021
Чете се за: 03:40 мин.
Още
Слушай новината

Вече 8 години Диляна майстори красиви кукли от вълна. Движи я вътрешен порив да създаде нещо красиво и да зарадва другите.

Техниката е древна - използвали са я много преди да бъде измислено плетенето. Позната е на много места по света като "фелтинг".

"Това е вълна, която е жива вълна, мината през дарак. Тя е много пухкава, боядисана е, аз специално я купувам по този начин боядисана, ето показвам и други. Ето така изглежда инструментът, с който се работи, това е една игла за фелтинг, но тя не е обикновена игла, тя има нарези като на стреличките отстрани, тези нарези при забождането във вълната, те оплитат нишките. От това голямо парче вълна става нещо ето толкова мъничко. С тези единични игли, по този начин става сплъстяването, където се набива повече, където има повече бодове, става вдлъбнатина. Ето по този начин да се добави примерно, аз мога да искам например ето такъв нос, и ето по този начин. Пръстите са винаги набодени, много набодени, стократно може да се каже, дори когато е по-леко набождането, не е толкова трагично, не му обръщам внимание, понякога се случва. При мене тази корда е мустаците на мишките, на лисиците и на всички останали животни, които имат мустаци", обясни Диляна Стойчева.

Материалите, които използва, не са евтини, но тя не жали средства за изкуството си.

"Цената, която плащам, е малка в сравнение с удоволствието, което си доставям, за да ги правя, това е някакъв израз на творчество", коментира Диляна.

Повечето образи се раждат по време на процеса на изработката, а крайният резултат понякога изненадва дори майсторката.

"Авторски кукли с индивидуалност и характер, целта ми, когато ги правя, е не просто да бъдат някаква фигурка, а да бъдат някаква фигура, която носи емоция и живот. Започвам да правя нещо, но докато правя, то започва да се ражда, много често се оформя по различен начин от този, който аз съм имала като първоначална идея. Някак си куклата се ражда в ръцете ми и това много ми допада като процес на създаване на тези кукли", разказа майсторката.

Диляна обича да подрежда вече готовите кукли и да ги снима. Дава им и имена.

"Обикновено ги кръщавам със стари позабравени български имена, много често куклата още докато я правя, тя ми прилича на определен герой и носи своето име. Това се случва много често, понякога когато я завършвам, просто я оглеждам и решавам на кого ми прилича. Жабите ми в повечето случаи са французойки с френски имена", допълни тя.

Наскоро с Диляна се свързала авторка на детски песни от Съединените щати, която иска да включи нейни кукли в анимиран видеоклип.

Репортер: Герасим Герасимов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сър Алекс с мил жест към Давид де Хеа
Сър Алекс с мил жест към Давид де Хеа
Легендата Оксана Чусовитина се класира за финал във Варна
Легендата Оксана Чусовитина се класира за финал във Варна