НОВИНИ

Бившият директор на Вътрешна сигурност твърди, че му е оказван натиск

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
15:19, 27.05.2021 (обновена)
Чете се за: 02:37 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Досегашният шеф на "Вътрешна сигурност" в МВР Стефчо Банков твърди, че е бил притискан да арестува директора на пловдивската полиция Йордан Рогачев. Според него заради отказа му да изпълни това желание, той е преназначен на друга длъжност. Банков обясни, че е отказал да изпълни искането, защото няма доказателства, които да налагат подобно действие. Той говори пред журналисти, след като напусна МВР болница, където е бил заради хипертонична криза.

Хипертоничната си криза Стефчо Банков обяснява с напрежението, стреса и натиска, на които той и колегите му били подложени през последните седмици.

Министър Рашков лично на мен, а доколкото знам и на другите директори, ни заявява, че не желае да работи с нас, да напускаме веднага, че ако не напускаме ще си имаме проблем. Доколкото ми е известно вчера също има отстранени директори. Не мога да ви кажа подробности. Аз съм викан на няколко пъти в кабинета, оказван ми е безпрецедентен натиск да задържам служители на МВР, по отношение на които нямаме никакви доказателства. Став въпрос за Пловдив, за 3-то РПУ, като лично министър Рашков и един от заместниците му Ганчев директно ме попитаха защо не отидохте в МВР болница да задържите Рогачев. Въпреки, че делото е на прокуратурата. Представете си за какво става въпрос и за каква правова държава и подготовка а честни избори ние говорим.

След като отказал сам да напусне, Банков твърди, че бил повикан миналия петък в късния следобед и уведомен, че по служебна необходимост го местят като директор в звеното към министъра, което работи по противодействието на престъпленията свързани с изборите. Но не знае каква точно е новата му длъжност.

На мен заповед до момента министъра не ми е връчил. Обжалвам съм я в съда. Доколкото ми е известно от моя адвокат той не е благоволил да я предостави и на съда.

Банков каза още, че в дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР не са подслушвани политици, а само служители на МВР, които са разследвани по подозрение за извършени престъпления.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Учени заснеха четири мечки в Западните Родопи (Видео)
Учени заснеха четири мечки в Западните Родопи (Видео)
Сирия в очакване Асад да спечели
Сирия в очакване Асад да спечели