НОВИНИ

Шофьори на тирове ще могат да слушат книги, докато карат камионите си

Цанка Николова
от Цанка Николова
12:29, 27.05.2021
Чете се за: 03:25 мин.
Култура
Слушай новината

100 български шофьори на тирове ще могат да "четат" книга, докато карат камионите си. Няма точно да четат, а ще могат да слушат книги. По повод 24 май, благодарение на "Един камион книги", те ще имат едномесечен безплатен достъп до 200 000 аудио и електронни книги.

Инициативата "Един камион книги" се провежда за втора поредна година, а проучване на организаторите показва, че 60% от близо 400 анкетирани шофьори слушат или биха слушали аудиокниги. Сред предпочитаните книги са историческите, биографиите, трилърите и криминалетата. На интерес се радват и книгите за самоусъвършенстване. Цанка Николова и Мартин Костов провериха може ли аудиокнигата да замести събеседника на дълъг път.

"Шофьор се ражда, трябва да обичаш това, което правиш. Няма планина в Европа, която да не си минал, няма столица европейска, в която да не си ходил, няма море, в което да не си бил на плаж. Така че има си много плюсове", каза професионалният шофьор Коста Стойков.

Не липсват и минуси. Коста не крие, че работата е напрегната, много често самотна. Дълги пътувания, в повечето случаи без компания - времето, когато шофьорите остават насаме със себе си. И точно тук идва спасението - потапяне в света на аудиокнигите.

"Аз съм малко от старата школа и предпочитам да пипна книгата и корицата, но в съчетание с моята работа - стигам до момента, в който не всеки път имаш възможност това нещо да го правиш, колкото и да ти бъде приятно, затова напоследък по-скоро слушам онлайн книгите", каза професионалният шофьор Коста Стойков.

Като професионален шофьор от 12 години Коста е прекарал доста празници далеч от вкъщи. В размисли и търсене на отговори. В последните месеци слушането на аудиокниги му помага да научи по-добре английски език.

"Това в общи линии подобри мен самия и работата ми, защото пътувам в различни държави и това е един от водещите езици в света", каза Коста Стойков.

Напоследък обаче предпочита книги за самоусъвършенстване.

"Това са хора, които карат камиони и управляват превозни средства по 8 - 9 часа всеки ден и обикновено сами, обикновено в чужди държави и когато имаш една хубава книга до теб, независимо, че тя минава през ушите ти, а не през очите ти, прави живота много по-приятен", каза управителят на транспортно-логистична компания Веселин Стоянов.

И така на хиляди километри от дома в различните държави шофьорите виждат нови светове. Едновременно с това докато слушат аудиокнигите във въображението си, създават още по-интересни паралелни вселени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Градушка колкото лешник удари Карловско
Градушка колкото лешник удари Карловско
Преслав Боруков бе освободен от лагера на България U21
Преслав Боруков бе освободен от лагера на България U21