НОВИНИ

Министърът на икономиката уволни Надзорния съвет на ББР

Николай Минков
от Николай Минков
11:13, 27.05.2021 (обновена)
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Още ключови промени по върховете на важни институции. Министърът на икономиката Кирил Петков уволни Надзорния съвет на Българската банка за развитие.

Той отстрани сегашния Надзорен съвет на ББР Митко Симеонов и Велина Бурска. Кирил Петков предлага да бъдат сменени от Васил Щонов и Валентин Михов.

Симеонов и Бурска днес трябваше да се явят в Министерството на икономиката, за да бъдат изслушани от служебния министър за тяхната дейност като членове на надзора на ББР. С писмо те са го уведомили цитирам, че "няма да участват в този цирк". Единствено отговори даваше за своята дейност бившият председател на надзора Стамен Янев, който е настоящ шеф на Агенцията за инвестиции.

Той обясни, че на практика одитният комитет на финансовата институция не е функционирал и не е упражнявал контрол върху отпуснатите кредити. Имало е и проблеми в комуникацията между Управителния и Надзорния съвет.

"Одитният комитет беше много рядко сезиран, за целия ми престой нямаше никаква комуникация", каза на изслушването Стамен Янев.

"Искам да дам максимална прозрачност на моето решение да се освободя от двамата членове на Надзорния съвет на ББР Митко Симеонов и Велина Бурска. Много важно беше да чуя тяхната гледна точка, но те не ни уважиха. Проблемът, който виждам в тази банка, е огромната концентрация на средства, които са отишли в топ 20-те клиента, като в топ 8-те е близо милиард. Средствата на тази банка трябва веднага да се насочат към малки и средни бизнеси, защото те имат нужда от ликвидност. С уволнението на двамата от Надзора, препоръчвам назначаването на нови двама, независими с опит, ще действат с голяма прозрачност", заяви икономическият министър Кирил Петков.

Той допълни, че ще има ограничение Българската банка за развитие да не може да дава повече от 5 милиона кредит на който и да било.

"Това ще бъде абсолютният лимит. По този начин си гарантираме, че независимо кой е в моята роля тази банка няма да си смени дейността и да се прави на търговска банка, вместо да си изпълнява истинските задачи", допълни Кирил Петков.

Той съобщи, че относно тези 8 големи кредита, е поканил всяка една от тези фирми на разговори утре. Засега на поканата са се отзовали единствено от Българския морски флот.

"За да стане ясно как се развива техният бизнес план, надявам се да се отзоват. Одитният комитет вече е в банката", каза още министър Кирил Петков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франк Де Бур обяви окончателния състав на Нидерландия за Евро 2020
Франк Де Бур обяви окончателния състав на Нидерландия за Евро 2020
11 минути провалят трансфера на Антов в Болоня
11 минути провалят трансфера на Антов в Болоня