НОВИНИ

Ресторантьорите възразяват срещу спирането на програмите за подкрепа

bnt avatar logo
от БНТ
11:46, 27.05.2021 (обновена)
Чете се за: 02:40 мин.
Бизнес
Слушай новината

Ресторантьорският бранш възрази остро срещу решение на служебното правителство да замрази програмите в подкрепа на бизнеса заради пандемията от COVID-19. Ресторантьорите от Варна напомнят, че почти няма туристи, а разходите са големи.

От Министерския съвет обаче уточниха, че към момента няма спрени програми. А ако има опасност от спиране, причината би била в несъобразените срокове при планирането. От бранша излязоха и с допълнителни предложения.

Без финансова помощ от държавата бизнесът нямаше да оцелее, казва Симеон Киров от Варна. От 4 години той е собственик на рибен ресторант. Макар и с леки забавяния, той получава всички обезщетения. Но клиентите все още са малко, туристи почти няма и ресторантьорите разчитат на пари от програмите, за да компенсират загубите си.

“Има много несигурности в сезона, няма ясни очаквания колко туристи ще има и как ще мине сезонът като цяло. Поне до юни месец би било добро решение да се запазят помощите за бизнеса", смята той.

От Сдружението на заведенията в България са притеснени от информацията, че няма повече пари за мерките.

“За март и април някои хора са получили съобщения по системата на ИСУН да кандидатстват за новите компенсации, други изобщо не са получили, но дори тези, които са одобрени, не са си получили преводите”, обясни зам.-председателят на Сдружението на заведенията в България Марин Сотиров.

От бранша поискаха спешно свикване на Икономическия и Националния съвет за тристранно сътрудничество, където да бъде обсъдена опасността от спиране на мерките, както и допълнителни предложения от тях.

"Да се направи една кръгла маса, за да се знае какво се случва от тук нататък. Също така има и грантове до 50 хиляди лева, грантове до 150 хиляди лева, които също са спрени", каза още Сотиров.

От бранша настояват мерките да бъдат удължени, а плащанията - да се правят редовно. От кабинета заявиха, че работят активно за решаване на проблемите и вече са обсъдили възможни решения с представители на синдикатите, работодателските организации и Асоциацията на банките.

Репортер: Петя Иванова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ондржей Кудела пропуска Евро 2020
Ондржей Кудела пропуска Евро 2020
Кирил Петков: ББР няма да може да дава повече от 5 млн. лв. кредит
Кирил Петков: ББР няма да може да дава повече от 5 млн. лв. кредит