НОВИНИ

Нови валежи и градушки в следобедните часове

bnt avatar logo
от БНТ
12:51, 27.05.2021
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Оправдаха се очакванията за интензивни, на места и значителни валежи през изминалото денонощие. До 9.00 часа тази сутрин най-много дъжд падна в Карлово - 39 литра на квадратен метър. В София отчетеното количество в синоптичната станция в квартал "Младост" е 9 литра, но валежите са с локален характер и в някои квартали на столицата паднаха между 20 и 30 литра на квадратен метър.

Днес в следобедните часове отново ще вали, на повече места в Западна и Централна България. Предупреждение от първа степен жълт код е в сила за 13 области.

Очакват се и градушки. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 22 и 27 градуса, по Черноморието от 20° до 23°.

Утре предупреждение за опасно време е в сила за цялата страна, за очаквани гръмотевични бури и локални краткотрайни и интензивни валежи, в областите с оранжев код ще има количества до около 40 литра на квадратен метър.

По-късно през деня от запад валежите ще започнат да спират, а облачността да намалява. Вятърът ще се ориентира от северозапад, ще се усили и с него ще нахлува по-хладен въздух. Максималните температури ще бъдат предимно между 19 и 24 градуса, в София около 18°.

Над Черноморието преди обяд ще бъде почти без валежи с разкъсана облачност, временно намаляваща до слънчево. Но след обяд и през нощта срещу събота на много места и там ще превали и прегърми.

В планините - пореден ден с лоши условия за туризъм. И там също ще има валежи и гръмотевични бури. Ще духа до умерен югоизточен вятър, който след обяд ще се ориентира от северозапад и ще се усили.

В събота сутринта в отделни източни райони все още ще превалява, но в по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време с условия за следобедни валежи само в Родопите. Температурите слабо ще се повишат.

И в неделя ще има много слънчеви часове, а превалявания се очакват главно в планините. В началото на новата седмица отново се очакват проливни валежи и захлаждане.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Промени в треньорския щаб на Берое
Промени в треньорския щаб на Берое
Почетино може да се завърне в Тотнъм
Почетино може да се завърне в Тотнъм