НОВИНИ

Шефът на ДАНС: Бойко Рашков е с отнет достъп до класифицирана информация за срок от три години

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
14:20, 26.05.2021 (обновена)
10903
Чете се за: 04:52 мин.
Сигурност и правосъдие
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Час след брифинга на служебния премиер, председателят на ДАНС заяви, че истинската причина да бъде отстранен от поста, е разкриването на руската шпионска мрежа у нас. По време на медийната си изява, Георгиев съобщи още, че служебният силов вицепремиер и министър на вътрешните работи Бойко Рашков, е с отнет достъп до класифицирана информация за срок от три години.

Димитър Георгиев не приема мотива "уронване престижа на агенцията", нито твърденията, че действията му са политически мотивирани. Георгиев подчерта, че е начело на агенцията по време на няколко правителства. По думите му действията на ДАНС са били само в рамките на закона и в защита на националната сигурност. Подчерта, че контраразузнаването ни се ползва с пълно доверие от страна на службите от Евро-атлантическата общност. Според него реалният мотив за отстраняването от поста му са операциите на ДАНС, които са разкрили шпионската мрежа на руските служби у нас.

МС взе решение за освобождаване на председателя на ДАНС

Предложеният от служебното правителство за освобождаване от поста председател на ДАНС Димитър Георгиев коментира, че явно в работата са допуснати грешки, за да бъде прекратен мандатът му.

- Една от тези грешки е, че ние през последните години направихме операции, които разкриха шпионски мрежи на чужди разузнавания.

Защо определяте това като грешка, г-н Георгиев?

- Защото ви казвам, че предишния път, когато съм председател при служебно правителство, ние такава тема не сме имали.

Георгиев припомни, че по време на служебния кабинет в началото на 2017 година, когато Стефан Янев е бил силов вицепремиер и министър на отбраната, са работили добре заедно, но темата за руските шпиони у нас не е била част от дневния ред.

"Шпионският скандал и олигарсите, това е нещото, което не беше пипано от години. И както вие знаете, още преди да дойде служебният кабинет, се говореше, че ще се махнат шефовете на служби", каза Георгиев.

Той заяви още, че ДАНС е влязла в т.н. Шенген на службите за сигурност в Евросъюза. Припомни, че и партньорите от НАТО са дали своята висока оценка на Агенцията.

"При последното ни участие във формата на НАТО, всички държави, при представянето на информацията по шпионския скандал подкрепиха България за правилната политика и това, което вършат службите за сигурност и сектора като цяло", каза Георгиев.

Защо сменят шефа на ДАНС?

Каза още, че първото нещо, което служебното правителство е поискало от Агенцията, е цялата информация за шпионския скандал, с която контраразузнаването разполага.

"Силовият вицепремиер е лице с отнет достъп до класифицирана информация за срок от три години. Като отнемането е преди две години. Този достъп след отнемането не е обжалван", каза Георгиев.

В ДАНС е извършена и вътрешна проверка на твърденията, че са подслушвани опозиционни политици.

"Направил съм доклад, който е изпратен вчера на премиера, който изцяло не потвърждава информацията", заяви Георгиев.

От вчера в ДАНС проверка извършва Националното бюро за контрол на СРС-тата.

От пресцентъра на МВР казаха, че министър Бойко Рашков няма да коментира думите на Димитър Георгиев за отнет достъп до класифицирана информация. Пред "Дневник" обаче, Рашков е заявил, че не знае да му е отнет достъпът до секретни документи. В същото време по закон министрите получават автоматично достъп до всички нива на класифицирана информация във връзка с дейността им от момента на заемане на поста, до момента на освобождаването. В хипотезата на отнет достъп обаче за срок от три години не може да се заема пост, който изисква достъп - така остава неясно дали има, или няма казус с достъпа на служебния вицепремиер Бойко Рашков до документи с гриф "Секретно".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Суарес Наваро отива в Париж, след като пребори рака
Суарес Наваро отива в Париж, след като пребори рака
Пострадали от ЧСИ искат срещи с министри и институции
Пострадали от ЧСИ искат срещи с министри и институции