НОВИНИ

Последен ден за регистрация в ЦИК за изборите на 11 юли

Николай Минков
от Николай Минков
12:10, 26.05.2021
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Слушай новината

Днес в 17.00 часа изтича крайният срок, в който партиите и коалициите могат да направят регистрация в ЦИК, за предстоящите предсрочни парламентарни избори на 11 юли. Част от основните играчи като коалициите "ГЕРБ-СДС", "БСП за България" и "Демократична България" изчакаха до последно преди да внесат своите документи.

ГЕРБ-СДС внесоха регистрация за вота

Тази сутрин, малко след 9.00 часа първи в ЦИК пристигнаха от коалиция "ГЕРБ-СДС", предвождани от зам.-председателя на ГЕРБ Даниел Митов и председателя на СДС Румен Христов. Пред медиите заявиха, че са събрали малко над 32 хиляди подписа, но внасят 9999.

Даниел Митов заяви, че след предстоящите извънредни парламентарни избори ГЕРБ отново ще бъде първа политическа сила и непреодолим фактор при съставянето на следващия кабинет.

"Ще говорим на българските граждани за техните доходи, за икономиката, за икономически растеж, за решението на отделните проблеми. За съжаление, може би ще наблюдаваме определени опити на служебния кабинет да се намесва в кампанията. За съжаление, Румен Радев направи така, че служебният кабинет да се превърне в негов предизборен щаб, което е категорично недопустимо", коментира Даниел Митов - зам.-председател на ГЕРБ.

"Демократична България" се регистрира в ЦИК за вота на 11 юли

Половин час по-късно документи в ЦИК внесоха и от "Демократична България", предвождани от съпредседателите Христо Иванов и генерал Атанасов.

Христо Иванов обяви, че внасят 10 хиляди подписа, 500 от които по електронен път, използвайки новата възможност, която ЦИК предоставя за регистрацията на политическите формации за предстоящия вот.

Христо Иванов заяви, че една от целите на формацията е да разшири своето електорално влияние, тъй като на миналите избори е станало ясно, че не само в столицата, но и в големи региони на страната "Демократична България" печели все повече привърженици.

"Очаквам тези избори да бъдат много по-свободни, защото ще бъдат проведени в условия, в които страхуването, както беше изобретен този глагол няма да бъде толкова голям фактор, както досега. Голямата ни цел е да излъчим едно не просто какво да е управление, а управление на промяната, което наистина да може да стъпи на трите големи национални програмни цели, които си поставя "Демократична България" - свобода, законност, модернизация", сподели Христо Иванов - съпредседател на "Демократична България".

"БСП за България" внесе регистрацията си в ЦИК за вота

От "БСП за България" също внесоха документи за регистрация днес предиобед. Любопитното е, че почти всички водачи на листи дойдоха пред ЦИК, направиха си и снимка пред сградата. Корнелия Нинова обяви, че левицата е събрала около 10 хиляди подписа.

"Тръгваме на тези избори с нови сили, с нова енергия в голямото ляво обединение, което направихме и продължаваме да подписваме споразумения. Както знаете, вече сме готови и с водачите. Така че тръгваме организирани, подготвени за тези избори с две цели - промяна и стабилност. Ако на предишните избори целта беше падането на ГЕРБ от власт и начало на промяната, то тази промяна трябва да се продължи", разкри Корнелия Нинова - лидер на "БСП за България".

Днес в 17.00 часа изтича крайният срок. Тогава ще стане ясно и колко политически субекти ще се включат на 11 юли в битката за национален парламент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оксана Чусовитина: Не съм феноменална, задържах се малко повече в спорта
Оксана Чусовитина: Не съм феноменална, задържах се малко повече в спорта
И Дания обяви състава за Евро 2020
И Дания обяви състава за Евро 2020