НОВИНИ

МС взе решение за освобождаване на председателя на ДАНС

Александър Марков
от Александър Марков
10:00, 26.05.2021 (обновена)
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Министерският съвет взе решение за освобождаване на председателя на ДАНС Димитър Георгиев и предлага на президента да издаде указ за неговото освобождаване. Това съобщи на брифинг след заседанието служебният министър-председател Стефан Янев.

Не е трудно да дефинираме основите на тези мотиви: с поведението си този председател създаде прецедент, с което накърни престижа на службата и създаде основания, че предприема политически мотивирани действия в една деполитизирана структура, каквато е ДАНС, допълни премиерът.

Опитваме се да освободим държавата от незаконосъобразни практики и действия. Институциите да работят в обществен интерес по спазване на законите и правилата. Ако това е обвинение, че правим нещо грешно за държавата, готов съм да поема тази отговорност, заяви служебният премиер.

Димитър Георгиев/БГНЕС

Пламен Тончев ще бъде предложен за нов председател на ДАНС.

Дали ще бъдат сменени другите председатели на служби, ще стане ясно когато вземем решение, подчерта служебният премиер.

Осигурени са 50 лв. добавка за всички пенсионери за месец юни

На заседанието си днес Министерският съвет прие и постановление, с което осигури 104 милиона и 400 хиляди лева за добавка към пенсиите на всички български пенсионери. Това са 2 милиона и 88 хиляди български граждани, съобщи социалният министър Гълъб Донев.

Изплащането на добавките от 50 лв. на всички граждани, които получават пенсии, ще продължи до края на мандата на служебното правителство, подчерта министърът.

Служебният премиерът съобщи още, че Министерският съвет е взел решение за назначаване на четирима титуляри областни управители – на София, Добрич, Варна и Силистра, с което ангажиментът подготовката на изборния процес и участието на областните управи е приключила.

Правителството назначи 24-ма нови областни управители

Сред задачите на Министерския съвет днес бяха приемането на промени в Оперативната програма за периода 1 януари – 30 юни 2021 г., разглеждането на Национален доклад за състоянието и опазването на околната среда през 2019 г., както и изменение на правителственото решение за определяне на национален координатор от българска страна на Инициативата "Три морета".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"БСП за България" внесе регистрацията си в ЦИК за вота
"БСП за България" внесе регистрацията си в ЦИК за вота
Далас и Бруклин с втори победи, Лейкърс изравниха на Сънс
Далас и Бруклин с втори победи, Лейкърс изравниха на Сънс