НОВИНИ

Ключова визита: Президентите на България и РС Македония заедно почитат Светите братя в Рим

Весела Смилец
от Весела Смилец
08:46, 26.05.2021 (обновена)
Чете се за: 02:35 мин.
По света
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Президентите на България и Република Северна Македония почитат заедно делото на Светите братя Кирил и Методий. Радев и Пендаровски ще летят до Рим и Ватикана, където традиционно се състои аудиенцията при Главата на Римокатолическата църква за Празника на българската просвета и книжовност.

На път за Рим българският правителствен самолет ще спре в Скопие, за да вземе делегацията на Северна Македония, водена от президента Стево Пендаровски. Самолетът се очаква да кацне около 12:30 ч в РС Северна Македония. Около 13 ч двамата президенти трябва да излетят за Рим.

Това е първа изява на двамата държавни глави за последните две години. В делегациите им присъстват ключови министри за просветата и културата. В ситуацията на деликатна фаза, в която са отношенията Скопие - София, визитата на държавните глави е от изключително значение.

Стефан Тафров: Не може отношенията между България и РС Македония да бъдат основани на омраза

България продължава да настоява за спазване на Договора за добросъседство и сътрудничество от 2017 г. за зачитане на нейните национални интереси и сигурност, което беше потвърдено и от служебното правителство. На 24 май президентът Румен Радев също подчерта, че европейският път на РС Македония минава през София.

Какви са настроенията в съседната ни държава и очаква ли се демонстрация на взаимна политическа воля за приятелство и добросъседство - темата коментира журналистът Владо Перев.

Ние мислим, че това е едно добро и щастливо съвпадение - двамата президенти да пътуват заедно. Очакванията тук за българската страна са, че президентът Радев няма да отстъпи от позицията си. От македонската страна се очаква, че Пендаровски ще разбере някои нови неща, които вероятно или не е знаел, или не са му казали, или не се е потрудил да научи.

Но мислим, че и двамата ще разберат по нещо ново за другата позиция, допълни Перев.

И още - какъв е коментарът на публициста Насер Селмани и журналиста Мариан Николовски за посещението на президентите и сложните ни отношения с РС Македония, вижте повече във видеото.

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГЕРБ-СДС внесоха регистрация за вота
ГЕРБ-СДС внесоха регистрация за вота
Стефан Тафров: Не може отношенията между България и РС Македония да бъдат основани на омраза
Стефан Тафров: Не може отношенията между България и РС Македония да бъдат основани на омраза