НОВИНИ

Защо в разгара на розобера производители излизат на протест

bnt avatar logo
от БНТ
07:35, 26.05.2021 (обновена)
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

Розопроизводители в Карловско излязоха на спонтанен протест, за да алармират, че отрасълът е в тежка криза. Заради ниските изкупни цени повечето производители на маслодайна роза унищожават, изрязват насажденията или не берат цвета. Те изпратиха писмо до служебното правителство и министъра на земеделието и храните, в което настояват за съдействие и решение на проблемите.

В момента изкупната цена, която се предлага в Карловско от преработватели за кг/розов цвят е 1.60 лева. Производителите търпят огромни загуби, защото са вложили средства за обработка на насажденията

"Много са ни разходите за копане, за оране, за подразяване на розите, за пръскане. След като си вложил труд за подготовка на розовия цвят и след това го изхвърляш на земята ще доведе до големи загуби. За розопроизводителите, розопреработвателите са си направили сметка, имат на склад, просто трябва да намерят пазар", коментира Иван Копчев - розопроизводител от 20 години.

Сериозен проблем пред розопроизводителите е и недостигът на работна ръка за прибиране на реколтата.

Снимка: БГНЕС

Подадена е заявка към Бюрото по труда, но оттам няма насочване на безработни.

"Наред с всички основни разходи по производството, най-големите финансови разходи идват в процеса на бране. Би трябвало Министрество на земеделието и Министерството на социални грижи да намерят начин тези хора, получаващи помощи цяла година работоспособни, да помагат в такива кризисни моменти", предлага Зара Клисурова - председател на Българския национален клонов съюз на производителите на етерично маслени култури.

В писмото до служебното правителство е посочено, че секторът на може да разчита на европейско субсидиране и решение за кризата трябва да се търси на държавно ниво.

"Отрасълът е в тежка криза. Не може трудът на един розопроизводител да капе на държавата. Цяла година се грижиш за тези рози и накрая капят на земята. Трябва ли държавата да помогне на един сектор, който е водещ, който е символ на една страна? Има розопреработватели, които искат да купуват, но тази година подписаните договори за изкупуване на количествата са много по-малко в сравнение с предишни години. Аргументът е залежала крайна продукция от розовия цвят. В момента се предлага 1,60 лева с обещанието, че ще бъдат субсидирани през розопреработвателите, розопроизводителите. Ние не сме сигурни, че ще получим обещаните стотинки за доплащане до минимална цена 2 лева. Брюксел казва, че въпросите трябва да бъдат решени на ниво държава. Затова се обръщам към нашите държавници хората да бъдат подкрепени", обясни проблемите на розопроизводителите Зара Клисурова, председател на Национален клонов съюз на етерично маслени култури.

Производителите настояха за спешно свикване на Консултативния съвет по маслодайна роза за компенсиране на загубите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Търсят се преброители за националното преброяване на населението
Търсят се преброители за националното преброяване на населението
Футболна магия в Лига Европа: Виляреал – Манчестър Юн
Футболна магия в Лига Европа: Виляреал – Манчестър Юн