НОВИНИ

Българската подводница: Ще имаме ли нов плавателен съд

bnt avatar logo
от БНТ
06:48, 26.05.2021
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Слушай новината

Преди 105 години у нас е поставено началото на българското подводно плаване. Според официалния германски военноморски справочник по това време само още 9 държави разполагат с подводници. Така по време на Първата световна война страната ни става една от малкото в света, които притежават свой подводен флот.

В пристанището на Евксиноград през 1916 година за първи път е вдигнат българският флаг на подводницата УБ едно осем. Тогава лодката, произведена в Германия, излиза на първото си плаване във Варненския залив, а на борда са принцовете Борис и Кирил. Командир е лейтенант Никола Тодоров, а помощник командир - мичман първи ранг Иван Вариклечков, бъдещ командир на флота.

През следващите месеци подводницата изпълнява десетки бойни походи и става заплаха за плаващите в близост до нашите брегове вражески кораби.

"Aко преди 105 години придобиването на подводниците е било по повод участието на България във войната и подводниците успешно са изтласкали вражеските кораби и са предотвратили бомбандирането на крайморските градове и са ги спасили от разрушения, то в днешния свят подводниците също изпълняват такава роля, като дават една много добра възможност за ранно предупреждение за действията на всеки, който с лоши намерения иска да приближи нашия бряг", разкри контраадмирал Кирил Михайлов, командир на Военноморските сили на Република България.

Преговорите за купуването на подводница трябва да продължат, категоричен е контраадмирал Кирил Михайлов, командир на Военноморските сили. Флотът ни от години не разполага с подводен кораб, след като през 2011 г. изважда от въоръжение половинвековната "Слава".

"Естествено ние не можем да си позволим нови подводници - те са скъпо оръжие и България не може да отдели на този етап такива средства. Но е напълно по силите ни да възстановим подводното плаване, макар и с подводница втора ръка, закупена от някоя от нашите съюзни държави членки на НАТО, ние вече имаме разговори с някои от тях", посочи контраадмирал Кирил Михайлов.

Последното плаване на "Слава" е през 2010 година. Тогава командир е капитан първи ранг Камен Кукуров.

"Подводничарството е професия, която те научава да работиш в екип, това е едно от малките места, където от всеки един зависи животът на всички останали, в същото време изгражда лидери. Какво ми е взела? Взема свободата на живота, донякъде, но ти дава една друга свобода - на духа! Определено има нужда от наличието на повече подводници в акваторията, за да бъде възстановено статуквото на Военноморските сили", разкри капитан първи ранг Камен Кукуров - началник на Щаба на Военноморските сили.

От август миналата година "Слава" е превърната в музей и се поддържа с безвъзмездната помощ на граждани и членове на Съюза на подводничарите.

"След като си служил там се връщаш с едно умиление, с едни спомени, когато бяхме на 25 години и влязохме в този стоманен корпус, с физически сили, с много знания", споделя капитан първи ранг Ганчо Райков - зам.-председател на УС на Съюза на подводничарите в България.

Подводното плаване у нас трябва да бъде възстановено и то скоро, казват подводничарите. Защото липсата на подводница затруднява провеждането на учения, подготовката на моряците и възможностите за разузнаване.

репортер: Петя Иванова
оператор: Георги Христов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Д-р Бацелова: Смесването на РНК ваксината на "Пфайзер" и на "Астра Зенека" е безопасно
Д-р Бацелова: Смесването на РНК ваксината на "Пфайзер" и на "Астра Зенека" е безопасно
АПИ: Карайте внимателно при 8-и километър на магистрала "Струма"
АПИ: Карайте внимателно при 8-и километър на магистрала "Струма"