НОВИНИ

1 милион лева са нужни за ремонт на научно-изследователския кораб "Академик"

bnt avatar logo
от БНТ
21:45, 25.05.2021
Чете се за: 03:00 мин.
Регионални
Слушай новината

Близо 1 милион лева са нужни за основен ремонт на "Академик" - единственият научно-изследователски кораб в Черно море. Повече от три десетилетия той се ползва от Института по океанология във Варна. Ако не бъдат намерени средства обаче, от следващата година "Академик" няма да има право да плава. Днес корабът с 20 учени на борда поема на поредната си изследователска експедиция.

Научната експедицията на изследователите от Института по океанология ще продължи две седмици и ще даде отговор за състоянието на Черно море и промените, настъпили в него. Анализите ще покажат нивото на замърсяване на водата, както и вида на отпадъците в Черно море. Ако не бъдат намерени пари за ремонт на кораба "Академик", от догодина страната ни няма да може да изпълнява ангажиментите си като член на Европейския съюз. Без данни ще останат и пет от министерствата у нас.

"Те са база за взимането на управленски решения, с които да се вземат необходимите мерки за подобряването на състоянието на Черноморския басейн. Няма стар кораб, просто има не добре поддържан кораб. Той все още е сред най-добре проектираните и най-добре съоръжени кораби в Черно море, който може да се използва за морски научни изследвания", каза директорът на Института по океанология към БАН доц. Николай Вълчев.

Сега учените от Института по океанология търсят възможности за изграждане на малък плавателен съд, чиито разходи са много по-малки.

"Той ще бъде изключително полезен за едни ефективни и рентабилни изследвания", каза директорът на Института по океанология към БАН доц. Николай Вълчев.

Учените разполагат и с уникална изследователска миниподводница. Основата й задача е взимането на проби за биологичен и химичен скрининг на морската вода. Поради липса на средства през последните години тя не се използва.

"Една от най-забележителните подводници, построени в Съединените щати, тази година навършва 50 години от нейното създаване. Но винаги се сочи като шедьовър", каза инж. д-р Илия Щирков, командир на подводен кораб.

Дори въпросът с финансирането на кораба "Академик" да бъде решен, много малко са младите учени, които искат да се включат в отбора на научните изследователи. Причината за това са ниските заплати, категорични са от Института по океанология.

Автор: Петя Иванова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сър Алекс Фъргюсън ще подкрепя Манчестър Юн в Гданск
Сър Алекс Фъргюсън ще подкрепя Манчестър Юн в Гданск
Приятелката на опозиционера Роман Протасевич е арестувана за два месеца
Приятелката на опозиционера Роман Протасевич е арестувана за два месеца