НОВИНИ

Аномалия в COVID данните в информационния портал - от 3 дни броят на заразените медици намалява

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:33, 25.05.2021
Чете се за: 02:05 мин.
Здраве
Слушай новината

В 9 области в страната днес няма регистриран нито един нов случай на COVID-19 за последното денонощие. Наблюдава се обаче една аномалия в данните в информационния портал - от три дни общият брой на заразените медици, регистрирани от началото на епидемията, намалява.

Може ли да се манипулират данните в информационния портал? Вече сме свикнали, че по празници и почивни дни традиционно статистиката не е точна, като това постепенно се коригира през седмицата.

Но за пръв път в три поредни дни общият брой на заразените медици от началото на епидемията намалява. На 23 май - с двама, на 24-и и 25-и - с по един. Това означава, че медици, вписани веднъж като положителни за вируса, са изтрити от системата. Изпратихме запитване до здравното министерство на какво се дължи този феномен.

В отговор до нас те обясняват, че е обновена информацията за професията на тези хора - най-вероятно заради разминаване в първоначално подадената. Но те не отпадат от общия брой заразени. Така се оказва, че в три поредни дни е допусната такава грешка.

Данните показват, че вчера в столицата са открити само трима носители на вируса.

За последно това се е случвало на 15 юни миналата година. Вчера и днес заразените в страната са по 81 души. Двуцифрено число на положителните тестове е имало в началото на октомври.

Само три пъти през месец май сме минавали 1000 случая на ден, което все пак е показателно за хода на епидемията. По данни на Центъра по заразни и паразитни болести обаче четири области все още са в червената зона - Видин, Габрово, Монтана и Русе.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жълт код за гръмотевични бури и градушки в 14 области
Жълт код за гръмотевични бури и градушки в 14 области
Подслушвани ли са български политици?
Подслушвани ли са български политици?