НОВИНИ

Жълт код за гръмотевични бури и градушки в 14 области

bnt avatar logo
от БНТ
20:51, 25.05.2021
Чете се за: 02:30 мин.
Времето
Слушай новината

И днес температурите в страната бяха високи за края на месец май. На много места отново доближиха и дори надхвърлиха 30 градуса. Най-топло беше в Свищов - 31 градуса.

Утре обаче ни очакват и захлаждане, и повече валежи. Ще се развива мощна купеста и купесто-дъждовна облачност и главно в Западна и Централна България ще има краткотрайни, в отделни райони интензивни валежи от дъжд, гръмотевични бури, ще има и условия за градушки - жълт код е в сила за 14 области в страната.

С умерен северозападен вятър ще проникне по-студен въздух и температурите ще са от около 20° по морския бряг, до 30° в крайните югозападни райони.

По Черноморието валежи са малко вероятни, но там ще е най-хладно, с температури на въздуха между 18 и 21°.

Ще духа слаб до умерен източен вятър. Температурата на морската вода е от 16° на север до 18° на юг. Вълнението на морето ще е 2 бала, но вечерта ще започне да се усилва.

След слънчевото време в планините днес, утре и там се очаква съществена промяна - ще е по-хладно, ще има гръмотевична дейност и валежи, които в отделни райони ще са интензивни, възможни са и значителни количества. Вятърът ще е предимно слаб, по най-високите части - умерен от югозапад.

В много райони от Западна и Централна Европа, както и в най-западната част от Източна ще има валежи от дъжд. Над по-голямата част от Европейска Русия, Украйна, както и над Южна Европа ще бъде предимно слънчево. С повече слънце ще се задържи и над западните и южните райони от Балканите. От север температурите на полуострова ще се понижат, по-високи ще останат в Гърция.

А ето и температурата на морската вода по крайбрежието на южната ни съседка - 20 - 21 градуса.

У нас и в близките дни и се очакват дъжд и гръмотевични бури. Има вероятност за локални интензивни и значителни по количество валежи, по-голяма в петък в централните и планинските райони от страната, а в неделя в южните. Температурите бавно ще продължат да се понижават.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
12-годишно момиче оцеля по чудо след падане в 28-метров кладенец
12-годишно момиче оцеля по чудо след падане в 28-метров кладенец
Аномалия в COVID данните в информационния портал - от 3 дни броят на заразените медици намалява
Аномалия в COVID данните в информационния портал - от 3 дни броят на заразените медици намалява