НОВИНИ

Търсят се преброители за националното преброяване на населението

bnt avatar logo
от БНТ
07:45, 26.05.2021
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

Населението на страната ни намалява драстично. Това показват данни на Националния статистически институт, а с колко точно и кои са регионите, които са се стопили, ще стане ясно след като приключи предстоящото национално преброяване в края на септември.

Започна набирането на преброители и контрольори, а желаещите могат да подадат заявления в общините по места. Изискванията към тях са да имат поне завършено средно образование, като доброволци могат да бъдат и студенти, и работещи хора.

"Самото преброяване започва от полунощ на 7 септември. Най-напред то ще бъде електронно, всеки ще може да се преброи и това електронно преброяване продължава до 17-и вечерта, като от 18 септември вече преброители ще броят по места, които не са се преброили електронно", обясни Емилия Илиева – Началник отдел "Статистически изследвания – Благоевград".

Преброяването ще се състои в периода 7 септември - 3 октомври 2021 г.

Само българите, които са временно отсъстващи от страната, ще бъдат броени, а тези, които са в чужбина за по-дълъг период от време или са с постоянно местожителство там, ще бъдат броени към населението на страната, в която се намират. Същото важи и за чужденците, които пребивават в нашата страна както и за българи преместили се да живеят в други градове в страната.

"Тоест ако са в друго населено място в страната или в чужбина, но в срок не повече от едно година", заяви Емилия Илиева.

Националното преброяване трябва да приключи до 3 октомври. То се прави на всеки 10 години, а за втори път ще бъде и онлайн на сайта на статистическия институт.

Репортаж на Али Мисанков, Димитър Балджиев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стефан Бурджев, БСП: Редихме листите на принципа на заявките и номинациите от регионите
Стефан Бурджев, БСП: Редихме листите на принципа на заявките и номинациите от регионите
Защо в разгара на розобера производители излизат на протест
Защо в разгара на розобера производители излизат на протест