НОВИНИ

Президентът Радев ще бъде на посещение във Ватикана и Италия

президентът свиква допълнителни консултации цик оттеглянето кандидата герб
Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ
06:14, 26.05.2021
Чете се за: 01:50 мин.
По света
Слушай новината

Президентите на България и Република Северна Македония заедно ще летят до Италия и заедно ще отдадат почит пред делото на светите братя Кирил и Методий.

От 26 до 28 май президентът Румен Радев е на посещение във Ватикана и Италия. По традиция българската делегация, водена от държавния глава, ще е на аудиенция при главата на Римокатолическата църква по повод 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Тази година заедно с българската делегация ще пътува и делегацията на Република Северна Македония, водена от президента Стево Пендаровски, и заедно ще отдадат почит пред делото на светите братя Кирил и Методий в Рим. Тази съвместна визита е първа по рода си. Идеята е на президента Румен Радев. На път за Рим българският правителствен самолет ще спре в Скопие, за да вземе делегацията на Северна Македония и заедно ще летят до Италия.

Ще промени ли отношенията ни със Скопие ключовата визита на Радев и Пендаровски в Рим

В Рим българският държавен глава Румен Радев ще отдаде почит пред паметника на легендарния войвода и революционер капитан Петко Войвода.

Ще участва и в официалното откриване на галерия „България" към Българския културен институт. По-късно президентите Радев и Пендаровски ще присъстват на подписване на споразумение за сътрудничество между Българската телеграфна агенция и информационната агенция на Република Северна Македония.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
406 новозаразени с COVID-19 и 68 починали у нас за денонощие
406 новозаразени с COVID-19 и 68 починали у нас за денонощие
Изтича крайният срок за регистрация на партии и коалиции
Изтича крайният срок за регистрация на партии и коалиции