НОВИНИ

Ще сменят ли и кога шефовете на спецслужбите? (ОБЗОР)

Александър Марков
от Александър Марков
19:04, 24.05.2021
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Пътят на Република Северна Македония към Европейския съюз минава през София, обяви днес президентът Румен Радев.

Държавният глава коментира и темата за националната сигурност - ще има ли кадрови промени по върховете на специалните ни служби.

Дали и кога ще бъдат освободени шефовете на спецслужбите - и днес остана отворен въпрос.

В "Панорама": Премиерът Стефан Янев потвърди, че е имало подслушване на опозиционни политици

Президентът Румен Радев и премиерът Стефан Янев не дадоха повече яснота, след като самият Янев посочи, че ръководителите на ДАНС и ДАР са се "дискредитирали", а Румен Радев, че са показали по-голяма вярност към бившия премиер Бойко Борисов, отколкото към България.

Председателят на ДАНС Димитър Георгиев и на ДАР Атанас Атанасов бяха излезли в дълъг неплатен отпуск и се наложи служебният кабинет да работи със заместниците им.

Бойко Рашков потвърди информацията за подслушване на политици

Относно въпроса на БНТ дали и кога ще бъдат сменени шефовете на спецслужбите, президентът Румен Радев коментира: Нека не политизираме днешния прекрасен, най-светъл празник! Ще коментираме утре, благодаря Ви!".

Два дни преди общата визита на делегации от София и Скопие в Рим, където ще отдадат почит пред делото на Светите братя Кирил и Методий, Румен Радев заяви, че пътят на Скопие към ЕС минава през София.

Радев посочи, че двустранните спорове трябва да се решават в дух на добросъседство.

"Изведнъж станах много интересен за всички европейски лидери. На ден имам покани и говоря поне с двама премиери и един президент, и един еврокомисар, така че към България има огромно внимание, няма да казвам думата "натиск", но да не забравяме - България е страната член на ЕС. И това означава много. И ние именно ще се обърнем за солидарност към останалите членове на ЕС. Най-важното е България, като такъв отговорен член, да не допуска в Съюза да бъдат внесени нови проблеми. Аз мисля, че начинът за решаване на всички проблеми, начинът за отваряне на европейския път на нашите братя от РСМ минава преди всичко през София", отбеляза Румен Радев.

В сряда двете делегации, водени от президентите Румен Радев и Стево Пендаровски, ще бъдат в Рим, само седмици преди ключовия Европейски съвет на 22 юни, когато Съветът "Общи въпроси" трябва да реши да даде ли или не "зелена светлина" за начало на преговори на Република Северна Македония с Европейския съюз.

Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Три коалиции се регистрираха днес в ЦИК за изборите на 11 юли (ОБЗОР)
Три коалиции се регистрираха днес в ЦИК за изборите на 11 юли (ОБЗОР)
Пейки с български букви украсиха Брюксел (СНИМКИ)
Пейки с български букви украсиха Брюксел (СНИМКИ)