Пейки с български букви украсиха Брюксел (СНИМКИ)

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:29, 24.05.2021 (обновена)
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Слушай новината

В деня на Светите братя Кирил и Методий в Брюксел пристигна проектът "Скритите букви", който Българската културна асоциация представя под заглавие "Българските букви в Белгия".

Проектът е на фондация "Прочети София", а буквите пейки са реализирани от художника Кирил Златков и архитектите Анета Василева и Иван Иванов.

Седемте пейки с формата на букви, които нямат аналог в латинската и гръцката азбука, ще останат в Белгия до края на септември. Въпреки дъжда интересът към тях и творбите, които крият, е голям.

Български автори, които живеят в Брюксел като Силвия Атипова, Бета Наур, Росана Бърдарска и Христо Караславов, четоха свои твори до буквите пейки.

Заместник-кметът на брюкселската община Иксел, в която е разположена
инсталацията, е доволен от проекта и си спомня за своите посещения в
България.

Нови пейки с формата на букви пред Националната библиотек"

"Вуйчо ми беше посланик в България. Бях съвсем млад, когато през 1986 година успях да посетя България. Тъй като се занимавам с бокс, през 93-та имах шанса да проведа боксов мач в България. Хората ме приеха много радушно, споменът ми от България е прекрасен", заяви Беа Диало, заместник-кмет на община Иксел в Брюксел.

Организатор на събитието в Белгия е Българската културна асоциация в страната.

"Нека всички хора да знаят, че асоциацията се състои само и единствено от доброволен труд. Всеки един от нас е специалист и работи професионално на друго място, но сме се обединили да популяризираме българската литература тук. Честит празник на всички, честити ни букви", допълни Таня Станева, президент на Българската културна асоциация в Брюксел.

Буквите пейки ще останат през цялото лято в Брюксел, като ще бъдат два месеца в Гент.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ще сменят ли и кога шефовете на спецслужбите? (ОБЗОР)
Ще сменят ли и кога шефовете на спецслужбите? (ОБЗОР)
Засилен трафик и тапа на АМ "Струма" (СНИМКИ)
Засилен трафик и тапа на АМ "Струма" (СНИМКИ)