НОВИНИ

Как се възпитава родолюбие?

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
12:46, 24.05.2021
Чете се за: 02:12 мин.
Още
Слушай новината

Обикновено празниците като днешния са повод в социалните мрежи да се забележи вълна на патриотизъм. Дали зад него стои истинска жертвоготовност в името на родината - това е един от въпросите, засегнат в книга за Военно-патриотичното възпитание на българите.

Татуирала е българска шевица на китката си. Въпросът за патриотизма винаги я е вълнувал. До там, че прави цяло изследване и го помества в книга.

"В Русия има над 200 училища, които са посветени на това. Всяко лято младежите отиват да се обучават по 15 дни в лагер, където им дават униформи и се обучават в любов и дълг към родината", обяснява Хелия Иванова - съавтор на "Военно-патриотично възпитание на гражданите в съвременни условия".

В Германия пък правилата на държавата са цял предмет в училищe.

"В Унгария пък дори наскоро излезе, че по настояване на министър-председателя на страната, във всички училища трябва да се върне военното обучение", допълва Хелия.

У нас за патриотизъм се говори много, но рядко се пише с факти. Това е първата книга по темата от около половин век насам. В нея Хелия е задала на 100 души най-важния въпрос: Колко от тях биха дали живота си за родината?

"Само 1% са готови изцяло да се жертват за родината", казва тя.

В същото време над 90% от анкетираните смятат, че военно-патриотично възпитание у нас трябва да има, а малко под 90 на сто мислят, че държавата не прави достатъчно по въпроса.

"Патриотичното възпитание трябва да залегне още от семейството и целият този процес да бъде обгърнат от държавата. Да знаят, че нашата родина е уникална и че са призвани, където и да се намират, да работят с любов към нея", допълва Хелия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лидерите на ГЕРБ и на БСП поздравиха българите по случай 24 май
Лидерите на ГЕРБ и на БСП поздравиха българите по случай 24 май
Лудогорец започва на 6 юни, играе с шампионите на Румъния и Унгария
Лудогорец започва на 6 юни, играе с шампионите на Румъния и Унгария