НОВИНИ

Започнаха честванията на 24-ти май в София

Александър Марков
от Александър Марков
09:03, 24.05.2021
Чете се за: 01:35 мин.
У нас
Слушай новината

Честваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност. В цялата страна празникът ще бъде отбелязан с тържества. В този час започват честванията в София.

Празничната програма пред Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" започна. Тази година няма да има тържествени речи на официалните лица, но с детски хорови изпълнения.

В 9.30 ч. се очаква президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният премиер Стефан Янев и членове на кабинета да поднесат цветя пред паметника на светите братя. След това децата, които са тук, ще пуснат балони с букви във въздуха.

Празничната програма ще продължи на площад Славейков в 10.30 ч., откъдето ще тръгне т.нар. "парад на буквите", организиран за втора поредна година от сдружение "Азбукари".

В 12.00 ч. пред Народния театър програмата ще продължи с концерт на над 400 деца от столични училища, организирани от Регионалното управление на образованието в София.

Българска литература ще звучи на площад Славейков чрез специална инсталация. През целия ден музеите в София, както и парк-музей Врана ще бъдат с вход свободен.

СНИМКИ: Десислава Кулелиева, БНТ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Посолства на България и Република Северна Македония ще отбележат заедно 24 май
Посолства на България и Република Северна Македония ще отбележат заедно 24 май
Индия с над 300 000 смъртни случая от COVID-19
Индия с над 300 000 смъртни случая от COVID-19