НОВИНИ

В двора на кирилицата в Плиска

bnt avatar logo
от БНТ
08:20, 24.05.2021
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Историята на един арменец, който живее от 27 години в България, но не е български гражданин. Той е създателят на уникалния паметник на кирилицата в Плиска. Той е Карен Алексанян. БНТ разказа за него преди няколко седмици, защото инициативен комитет поиска той да получи българско гражданство.

Гордост - това е чувството, което трябва да изпитва всеки един българин днес, защото имаме своя собствена азбука. Кирилицата присъства в 70 езика и се ползва от близо 300 милиона души в целия свят, като две трети от тях са в Европа.

Карен Алексанян е дошъл в България случайно. В "Денят започва" той обясни, че не е важно защо е направил двора на кирилицата, а е важно, че го е направил в България и по-точно в Плиска.

"Мястото, където св. цар Борис, покръстител български, посрещна учениците на Кирил и Методий - Климент, Наум и Ангеларий. Където те по негова заръка започнаха да преработват глаголицата в съвременната форма на кирилицата", допълни Карен Алексанян.

Искра Иванова се опитва да съдейства на Карен да вземе българско гражданство.

"Входирана е петиция, която е подкрепена от 12 000 граждани, които искат Карен да бъде български гражданин, защото той заслужава повече от всеки друг", смята тя.

Днес в 14.00 ч. започва официална програма по случай 24 май. Поканени са посланици, ще има тържествен молебен и музикални изпълнения. В празничната програма ще се включат и много талантливи деца - лауреати на международен младежки фестивал "Славянски звън".

Репортер: Нивелина Няголова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Интересни факти за Рибния буквар
Интересни факти за Рибния буквар
За 1 година: Четвъртокласничка от Благоевград е прочела над 150 книги
За 1 година: Четвъртокласничка от Благоевград е прочела над 150 книги